РБ внесе сигнал до ЦИК срещу ДПС за агитация на турски език и с деца

OFFNews 09 март 2017 в 18:45 2942 0

Водачът на листата на коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" в Добрич Настимир Ананиев внесе сигнал до ЦИК срещу ДПС за това, че са използвали деца на предизборно мероприятие.

Според него освен това на събранието се е извършвала агитация на турски език и децата са рецитирали стихотворения на турски.

Снимките от събитието в Добрич, проведено на 7 март, са качени на фейсбук страницата "ДПС пресцентър".

"Въвличането на деца в предизборна дейност е пряко нарушение на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, съгласно чиято разпоредба всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Също така нарушава и изборния кодекс в частта му за добрите нрави – чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс", твърди Ананиев.

Агитацията на език, различен от българския, е нарушение по смисъла на чл. 181, ал. 2 от ИК, се посочва още в сигнала.

"Настояваме Централната избирателна комисия да предприемете действия по установяване на нарушението и и да бъде съставен акт на партия ДПС и на лицето, което е извършило агитацията, се казва още в сигнала. Недопустимо е да не се спазват законите на страната,а да се агитира на турски в момента, в който Турция се опитва да се намесва в изборите в страната е и крайно опасно", заяви още Ананиев.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови