Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

РБ обвини БСП в черна каса за Радев. Лъжи, отсече Нинова

OFFNews 28 октомври 2016 в 11:30 5038 9

Сметната палата да направи незабавна проверка на „черната каса“ на БСП, която незаконно финансира кампанията на кандидата Румен Радев. Лицемерно е БСП да предлагат декларация за честни избори, а да финансират кампанията на Инициативния комитет на Радев, което по Изборен кодекс е забранено.

Това каза Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, на брифинг в Народното събрание. 

На БСП ръцете са „мръсни”, каза Делчев, давайки аргументи от сайта на Сметната палата, където са публикувани събрани средства за кампанията на Радев в размер над 260 хил. лв. от 477 дарители. В същото време изхарчените средства до този момент са двойно повече – 517 хил. лева само за медийни пакети в 17 големи медии, както и 50 хил. лева само за 10 дни за наеми на зали и организация на събития, показани в сайта на кампанията на Радев, добави той.

Имаме съмнения, че кампанията не се финансира само от една централна „черна каса“, а има още 26 „черни каси“ по региони, ръководени от общински съветници на БСП, кандидати за ОбС и за депутати от БСП, чиито имена също са публични в сайта на Сметната палата като декларирали безвъзмездна помощ за счетоводството на кампанията, каза още Делчев, посочвайки, че това също е нарушение на закона.
Реформаторският блок пита #Кой и как финансира кампанията на Радев. Как при наличие на тежки финансови нарушения, Радев се готви да става държавен глава, след като не може да управлява законосъобарзно средствата в собствената си кампания, добави той.

РБ иска и незабавна проверка от службите и специализираните органи има ли финансиране от чужди държави срещу това да бъдат защитавани интересите им от кандидата Радев и има ли даване на „пари под масата” в кампанията му, включително от забранени по закон източници – български и чуждестранни. 

Вили Лилков от РБ отбеляза, че НОИ финансира кампанията на Радев, който е получил над 70 хил.лв за неизползвани отпуски за 10 години назад. Как един генерал може да получи такава сума за неползвани отпуски, като напуска работа, а обикновените хора не могат и си ползват отпуските, попита Лилков.

Димитър Делчев каза, че по Наказателния кодекс се предвиждат наказания за цитираните при фанинсарането на кампанията финансови престъпления. На базата на публичните данни призоваваме Сметната палата да влезе незабавно не само за проверка на Инициативния комитет на Румен Радев и да установи как се захранва „черната каса” на БСП, но и да провери самата БСП, за да се види има ли излизане на партийни средства, платими от българските данъкоплатци, за незаконно финансиране на Радев от БСП. Ако се окаже, че има нарушения и чужди държави и забранени източници на финансиране на кампанията на Радев, Сметната палата да сезира компетентните органи и прокуратурата, а ние днес пускаме сигнал официално до председателя на Сметната палата, посочи още Димитър Делчев. 

Ако Реформаторите имат такива данни, да отиват в прокуратурата и да подават сигнали за проверка, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в НС. БСП постоянно подава информация в Сметната палата. „Всичките лъжи и манипулации и говорене от реформаторите, нямат нищо общо с действителността“, заяви лидерът на БСП, цитирана от Фокус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

5

Шопа

28.10 2016 в 13:07

Абе "вик" като толкова си сигурен, аре бегай и ти в прокуратурата сигнали да подаваш, а не да драскаш тук.
Иначе оправия няма.

63994

2

Red or Dead

28.10 2016 в 12:14

Не,Неам нерви....тия гнусляри са дори по-дебилни и нагли от...ШНАУ ЕРА....най-наглите крадци,реват щото усещат...ДЕБЕЛИЯ...
 
X

Подкастът на OFFNews