Президентът "ревизира" констатациите, с които не се съгласи Борисов

OFFNews 27 октомври 2016 в 14:56 7364 3

Президентът

Само ден, след като премиерът Бойко Борисов призова президента да "ревизира" констатациите си по повод конструирането на първото правителство на ГЕРБ, Плевнелиев коментира темата.

В няколко поредни дни двамата отправиха реплики един към друг, след като премиерът обясни в интервю за Нова тв, че част от министрите в първото правителство на ГЕРБ, включително и Росен Плевнелиев, са плод на договорки. В тях участвали Борисов и председателят на КРИБ тогава и собственик на "Капитал" Иво Прокопиев. Това провокира президентът да отговори, че не е участвал в задкулисни сделки. Ден след това на свой ред Борисов призова Плевнелиев да ревизира казаното, защото премиерът не бил съгласен с част от констатациите. Той обясни, че след като бил избран за премиер не е имал достатъчно хора, които да постави на министерските постове и съвсем естествено било да се консултира КРИБ в сферата на финансите и икономиката. "И тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намериме най-подходящите хора. Аз не съм казал, че това е лошо. Но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би "кръгът „Капитал“ не им харесва като дума, ок, нека така да го... приемам го и така", каза Борисов.

В четвъртък държавният глава определи като много важни допълнителните уточнения на премиера по повод сформирането на първия кабинет на Борисов. „Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било „кръгове“, а за легитимни разговори с национално представени работодателски и синдикални организации. Търсенето на подкрепа е нормално и разумно действие на всеки премиер, който би следвало да работи с тези легитимни организации. Казусът за мен е приключен“, заяви пред журналисти президентът Плевнелиев.

Той каза също, че няма намерение да прави политическа партия след приключването на мандата си. „Категорично това няма да се случи. От мен никой не трябва да очаква да стоя на всяка цена в политиката, заради поредния пост“, категоричен беше президентът. 

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани окончателно от парламента, са утвърдени от президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови