Правителството търси 13 хиляди машини за гласуване

OFFNews 02 февруари 2017 в 13:21 2178 2

Правителството търси 13 хиляди машини за гласуване

Снимка БГНЕС

Правителството има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване, каза пред журналисти днес вицепремиерът Стефан Янев след първото заседание на работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване, каза Янев, но не уточни дали те ще бъдат купувани или наемани. В тази бройка са включени и 10% резерв в случай, че има технически проблеми в отделни избирателни секции. 

На всички въпроси, свързани с организацията на машинното гласуване и параметрите на обществената поръчка за тези машини, ще ви отговорят от Централната избирателна комисия, каза Янев.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили днес, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, допълни Янев.

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът.

На първото си заседание в понеделник кабинетът на Огнян Герджиков одобри разходите за предсрочните избори, които по първоначалните сметки щяха да струват близо 30 млн. лв. 

В същото време премиерът Герджиков излезе с обръщение към неправителствените организации, на които остави инициативата да организират Изборен борд. 

Тази успешна практика, осъществена по време на предишните две служебни правителства, може и следва да бъде продължена. Гражданският сектор вече заяви в публичното пространство желанието си за предсрочните парламентарни избори да бъде сформиран Изборен борд и аз подкрепям напълно тяхната амбиция, пише в позицията. Премиерът е убеден, че гражданските организации имат експертизата и мотивацията да партнират с институциите. Правителството се ангажира с техническа подкрепа за работата на борда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

08.02 2017 в 04:55

И това по желанието на гражданин със специални образователни потребности.
Както сега казват на глупаците.
Което лесно мога да докажа, а този да ме осъди - не:)

42249

1

Denis Rizanov

02.02 2017 в 15:11

Надминахме хохлобандеростанците по простотия. Българското правителство и дипломати звънят и пускат запитване по цял сват готови да "наемат" машини плащайки повече от цената за нови.
Каква срамота.
Вместо да обесят шорошовия кадър, пряко отговорен до вчера за това, томеслав дончев.
Какво падение.