Петър Славов, Нова Република: Машинното гласуване щеше да обърне листите с краката нагоре

Антония Чорева 13 март 2017 в 10:13 4647 4

- Г-н Славов, сега сте кандидат-депутат на Нова Република, а бяхте депутат в предишното Народно събрание от Реформаторския блок. Какво ви накара да смените едното дясно с друго дясно? 

- Всъщност, няма „смяна на едно дясно с друго дясно“, защото истинското дясно може да е само едно.

И ние останахме при него- при принципите, програмата, целите ни в защита на предприемачите, на малкия и семеен бизнес, на свободите на гражданите, на правото всеки сам да решава съдбата си, а държавата (ако не го подкрепя), поне да му пречи. 

Истинското дясно не поставя в самоцел участието във властта или личната кариерна реализация не един или друг политически лидер- било като министър, било на друг апетитен държавен пост.

Истинското дясно предлага решения в полза на гражданите и на отделния човек, а не на „масата хора“ (както левицата обикновено обича да ни третира). Именно това да предлагаме решения, правехме и ние с колегите ми сега от Нова Република в 43-ия парламент- внесохме над 130 законопроекта, поставихме над 1200 въпроса към министрите и премиера от значение за решаване на проблемите на хората в парламентарния контрол.

- Благодарение на вашата безотказност съдът реши на тези избори да се осигури машинно гласуване във всички секции. Въпреки съда обаче поръчка няма, машини няма и гласуване няма да има. Юрист сте, обяснете, ще има ли следствия от това и опасност за изборите?

- Основното, за което настоявахме и винаги ще настояваме от Нова Република, е да се спазва законът.

Защото не просто е недопустимо, абсурдно е в една европейска (с претенции за правова) държава, висши държавни органи наместо да изпълняват закона, да си го тълкуват произволно и дори нарушават, както им е изгодно.

След жалбата ни до Върховния административен съд и последвалата отмяна на незаконното решение на ЦИК за практическо премахване на машинното гласуване, много добре се видя, че всичко това не е случайно. Просто „системното мнозинство“ на БСП и ГЕРБ, през мнозинството си в ЦИК, наруши закона и се опита да се скрие и от мажоритарността на изборите и от преференцията (като вид мажоритарен избор). Защото при машинно гласуване машините отчитат всяка една преференция, не допускат невалидни бюлетини и тогава партийно подредените листи много лесно могат да се преобърнат с краката нагоре. Или по точно със спуснатите от партиите функционери на челни места, които гражданите да подредят най-отзад.

А че може да възникне конституционен казус също предупредихме, тъй като при липса на реални действия за въвеждане на машинно гласуване и установени стотици и хиляди (ако е както на всички избори) нарушения и неотчетени преференции, кой може да забрани на тези граждани да оспорят изборните резултати? Особено, ако разликата между първия и втория е минимална, както се очертава.

- Кажете имаше ли вариант да се намерят наистина 12 000 машини, без да бъдат много оскъпени изборите?

- Разбира се, че имаше, но за това на първо място трябваше кабинетът Борисов 2 действително да е работил за въвеждане на машинно гласуване още от 2014 г., когато е приет този Изборен кодекс и от когато се е знаело, че 2017 се гласува машинно. В този смисъл още от 2015 г. сме поставяли в парламента регулярно въпроси с колегите ми - сега в Нова Република, и никой – било от министерски съвет, било от ЦИК дума не каза, че има проблем. И сега изведнъж се сетиха, че били изненадани. 

Другото важно е, че и в началото на тази година поставихме поредния парламентарен въпрос към ресорния вицепремиер има ли проблем с осигуряването на машини. И отговор дори не ни беше даден.

А всички отлично разбираме, че при действащ парламент, ако за проблема не си бяха мълчали, можеше включително да се измени законът. Или пък да се сключи междудържавен договор за осигуряване на машините. Сега след разпускането на Народното събрание, очевидно и едното, и другото са невъзможни.

- Вие сте водач на листата на Нова Република в Стара Загора. Противник сте на АЕЦ "Белене". Как смятате, че ще засегне проекта, ако бъде рестартиран, българската икономика и конкретно Стара Загора?

- Схемата „Белене“ навреди изключително много на националната икономика и на личното благосъстояние на всеки български гражданин. Та само преди няколко месеца, отново с пари на данъкоплатеца, бе финансирано поредното милиардно плащане за поръчаните при правителството на БСП, начело със „Станишев“, реактори и оборудване за атомна централа, за каквато не са били подписали договор за изграждане и не е налично останалото оборудване. И сега същите тези хора искат да управляват и забележете - пак да строят „Белене“, тоест да погубят още 20 млрд. лв. държавни пари.

Що се касае до Стара Загора, аз вече поставих пред местните медии проблема с изграждането на АЕЦ „Белене“ и проблема, че за да се продава скъпият ток от нея, явно ще трябва да се затварят други електрически централи, произвеждащи по-евтина електроенергия. Иначе просто никой няма да купува от „Белене”. И тук опасността от затваряне (с измислен претекст - екооценка, замърсяване или др.) на централите „Марица-Изток“ е повече от реална, като при тяхното затваряне, същата участ ще последва и мините в маришкия басейн. А оттам до обричане на безработица на старозагорския регион, на принудителното му обезлюдяване по подобие на Северозапада, крачката е много малка.

Затова и от Нова Република (и както виждам, сме единствените, които го правят), категорично се противопоставяме на строителството на атомна централа в сеизмично опасната зона на „Белене“ и то на милиардна цена.

- Водите лично дело срещу картела на горивата. Нещо, което засяга джоба на всички българи. Отказаха Ви информация кой държи данъчните складове, водите дело. Разкажете за делото, за картела, какво не знае българинът за горивата?

- След като с колегите ми от Групата за натиск, част от Нова Република, положихме огромни усилия за разрешаване на проблема с непазарните цени на горивата и „системното мнозинство“ в парламента отново не ни подкрепи, се наложи да заведем и това дело. Защото и децата в България вече разбраха, че достъпът до пазара на горива минава през достъпа до данъчен склад и който няма такъв достъп, просто не може да си продава суровината. Затова и инициирахме редица законодателни промени, които да облекчат този достъп и да насърчат конкуренцията, а конкуренцията е тази, която може бързо и навсякъде да свали цените и да ги направи европейски. Защото с отварянето на 5-10 бензиностанции е ясно, че това няма как да стане и да се решат проблемите в цялата страна.

И след като не само, че не получихме подкрепа от „системното мнозинство“ за тези законодателни промени, но дори министърът на финансите на ГЕРБ неколкократно отказа да отговори на наши парламентарни въпроси, КОЙ контролира данъчните складове, го дадохме на съд и настояваме съдът да задължи Министерство на финансите да даде публичност на тази информация. Защото ние знаем, че там е проблемът и той е много сериозен и нека да го знаят и българските граждани. След което със силата на обществения натиск отново да се опитаме да реализираме законодателните ни предложения, които ще решат проблема.

- Докъде стигнахте с истината за фалита на КТБ. Това отново е Ваша битка. Борихте се дълго да бъдат сменени синдиците, да бъдат върнати парите. Има ли шанс хората да получат парите си?

- За съжаление, вече е повече от видимо, че само от Нова Република искаме реални действия по разследването на КТБ и привличане към отговорност на виновните. Останалите партии някак „заметоха под килима“ тази гигантска афера за над 6 млрд. лв. Затова и в следващия парламент ще искаме истинско международно разследване, ангажиране на фирма-„ловец“, която да връща парите срещу процент от възстановеното.

Ще настояваме и за изслушване пред парламента на Главния прокурор (каквото изслушване поискахме в 43-то НС и отново не ни подкрепиха) и понасяне на реална отговорност както от лицата от КТБ, отговорни за източването, така и от длъжностните лица, неупражнили надзор и контрол и допуснали с бездествието си тази гигантска кражба.

- Вие сте известен с това, че бяхте най-дейният депутат в 43-то НС. Кои смятате за най-големите си победи?

- Безспорно, това е въведеното Електронно дистанционно гласуване по наш законопроект, разработен с гражданския сектор, което трябва да заработи от 2019 г. Също така пробивът при дарителството на храни, който успяхме да направим, тоест даренията да не се облагат с 20%ДДС, като очакваме да има огромен социален ефект за най-бедните и затруднени наши съградани, които да получат годната храна, която сега търговците изхвърлят (защото им е по-евтино).

Други наши успехи с колегите ми Мартин Димитров, Методи Андреев, Вили Лилков, всички сега в Нова Република, са пакетът законодателни промени за лустрация и декомунизация, включително осветляване на зависимостите от тайните служби на комунистическата държава.

Бих добавил и въвеждането на тримесечните винетки, сезонната гражданска отговорност за МПС-та със сезонно ползване и още редица по-малки законодателни промени, които успяхме да реализираме.

- А какво си поставяте за цел евентуално в следващия парламент. Какво не довършихте?

- От внесените над 130 законопроекта, само една малка част бе разгледана в 43-ия парламент. Предложенията ни по съдебната реформа - за въвеждане на румънския модел на независим зам.-главен прокурор за борба с корупцията; за решаване проблема с картела при горивата; за разследване източването на КТБ и връщане на заграбените средства - от тук трябва да започне следващият парламент и нашият ангажимент към гражданите е да поставим веднага тези проблеми.

Материалът е публикуван съгласно договор от 01.03.2017 г. между ПП Демократи за силна България и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

4

Nik68

13.03 2017 в 14:38

Като се откаже нашия парламент, повтарям парламент от машинното гласуване, краставицата пак ще си има 98% вода, но дотогава ЦИК и служебното правителство ще са укорими, че не свършиха едно от задълженията по закон. Тогава ще се намери друга дъвка - па макар и политическа. Теми много. Я Европа на няколко скорости, я СЕТА, я саниране, я 50% от стоките във веригитв български, я демографската криза, я украински националисти. Каквото се сетиш. А за минусите - личи как се появяват по +10 на всеки коментар - така че не търси в ...... семки.

42249

3

Denis Rizanov

13.03 2017 в 10:41

спецЯлно ментодиту е не само ПСЕВДО, а и психодесен.
)))))

42249

2

Denis Rizanov

13.03 2017 в 10:40

Айде бе коври, доводи в противовес на написаното от мен нямате ли? Минус, минус и другата неделя един голям минус на всички ви псевдодесни либерасти и шорошорасти.
)))))

42249

1

Denis Rizanov

13.03 2017 в 10:22

петре, стига дъвка стари ла.на!
Даже Франция се отказа миналата седмица от машинно гласуване. Поредната голяма европейска страна.
Айде земете се укротете с тва псевдогласуване. Омръзна ни да ви слушаме. Кой къде се появи, независимо по какъв въпрос са го поканили или попитали... и почва: "... краставица има 98% вода... квадратен корен се вади много трудно, за разлика от кръглия корен, като на краставицята, която има 98%..."
ОМРЪЗНАХТЕ БЕ!

А това, че си застанал до оня синьокур (грешката е вярна!) митодито... тва пък вече е върха на тепегьозлъка.