Първанова: Обществото ни е нетолерантно към хората с увреждания

OFFNews 19 май 2014 в 15:58 3212 6

Обществото ни е нетолерантно и това се проектира в управленческото мислене на всички нива.

Това коментира водачът на листата на коалиция КОД д-р Антония Първанова по време на работна среща с представители на социални домове и центрове във Варна.

Първанова заяви още, че според нея българските закони не мотивират, а демотивират работодателите да наемат хора с увреждания. „На работодателите им пречи това, че нямат възможност да развиват собствена програма, в която да наемат хора с увреждания”, допълни лидерът на НДСВ, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя сподели и мнението си, че държавата би могла да даде по-добри условия на работодателя, като същевременно го стимулира със средства, за да има възможността да наеме хора с увреждане. „Когато заплащаш добре труда на хората, които се занимават със социални услуги, това означава, че цениш високо и хората, които се занимават, и тези, за които се грижат”, коментира Първанова.

Лидерът на НДСВ обясни още, че през новия програмен период достъпът на неправителствените организации до до европейските проекти ще бъде значително улеснен. Тя обясни, че Европейският парламент е заел позиция да няма изискване да се разкрива нова услуга, което досега се явяваше блокиращо на НПО-тата.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови