Отърваваме задължителното гласуване с извинителна бележка

OFFNews 29 септември 2016 в 12:32 8904 14

Задължителното гласуване може да бъде избегнато с извинителна бележка

Негласуването на изборите може да бъде оправдано с документ от работодател или друга организация, която е ангажирала гласоподавателя в деня на изборите, като така го е лишила от правото му да гласува. 

Това става ясно от отговор на Централната избирателна комисия на спортен клуб, който я уведомява, че от 4 до 6 ноември в Русе ще се проведе гимнастически международен фестивал. Организаторите питат дали служебна бележка, издадена от тях, ще уважи негласуването на част от участниците във фестивала.

Отговорът на ЦИК е, че издаването на какъвто и да е уважителен документ трябва да важи пред съответната общинска администрация по постоянен адрес. Според последните промени в Изборния кодекс, избирател ще се заличава от списъците, ако не гласува в два поредни избора от един и същ вид. Като уважителни причини се смятат отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства.

В закона не е предвидена специална форма на уважителен документ, така че всякаква форма на оправдателен документ трябва да важи пред съответната администрация, аргументираха се членове на ЦИК в четвъртък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

14

синя сова

29.09 2016 в 18:59

И така ,разказах ви "технологията " за гласуването,което по Конституция си остава "свободно решение".А гербарите са просто некомпетентни!Чудя се дали ТЕ ,като народни избраници са си направили труда да прочетат какво пише в конституцията и как така,ще променят закон във Изборния кодекс,като в Конституцията пише друго!Но въпреки ,че не ме е страх от глупавите им санкции,аз ще гласувам.Ще гласувам за единствената наистина "европейска"кандидат президентска двойка-Трайчо Трайков и Ген.Съби Събев!Разберете повече за тях и ще се убедите ,че съм права!От сърце им пожелавам успех!

12530

13

синя сова

29.09 2016 в 18:48

№ 12-до колкото виждам,Това народно събрание не е променило Конституцията в частта й за правото на свободен избор.Гербарите си измислиха промяна в Изборния закон,но не са променили това в Конституцията.Така ,че никой няма право да ме зачеркне от списъците ,ако не отида да гласувам!Друг е въпроса,че не са решили проблема с "мъртвите души",как ще разберат,че не съм гласувала?В избирателните списъци има само имена по азбучен ред,но няма нито ЕГН,нито адрес!Накрая ,след като окончателният протокол е готов,преброените бюлетини и списъците отиват в черния чувал,който се запечатва и подписва от цялата РИК.След това тези чували заминават някъде в общините на отговорно пазене и се съхраняват там 50 години.Няма начин да разберат,че не съм гласувала!

17898

12

кикимора

29.09 2016 в 15:41

Егати цирка.
Значи работодател може да те лиши от констицуионно право и да покаже среден пръст на конституцията от една хартийка.

29216

11

Лопе де Вега

29.09 2016 в 14:58

Никога не съм издигал в култ сегашната конституция и мнозина от колегите тук го знаят. Нещо повече - няколко пъти съм заявявал, че това НЕ Е МОЯТА Конституция. В нея има неприемливи за мен неща, но това не я прави невалидна. За съжаление! През 1990 год. нямаше как да знаем, че СДС всъщност е филиал на ДС. Резултатът се видя по-късно. Започналото през 1984-85 г.г превръщане на политическата власт в икономическа се осъществи напълно и ни докара до сегашното положение на заложници на червената банда. Те така!

Поздрав!

29216

9

Лопе де Вега

29.09 2016 в 13:26

Вики, може да не съм бил достатъчно ясен. Почти от началото на годината при всеки удобен случай пиша тук по повод избирателния закон. Скромното ми виждане е, че ако искаме да живеем в подреден свят, в държава, защитаваща тези, които я издържат, трябва да искаме безусловно спазване на законите. На първо място сред законите е Конституцията. За мен не е важно кой я подритва или изнасилва. Всеки такъв е престъпник или политпроститут. И така - Конституцията прокламира ПРАВОТО на гласуване. Преди промяна на конституцията няма да допусна някой да ме задължи да гласувам. Никоя мярка, насочена срещу нечии групови (партийни) интереси, не може да бъде приемлива в правовата държава. Е, сме ли ние правова държава или поне искаме ли?

Поздрав!

29216

6

Лопе де Вега

29.09 2016 в 12:58

Тези ни се подиграват, а ние търпим. Беше голям зор да ни задължат да гласуваме, сега се чудят как да се извъртят. Нещастници! И управляващи и избиратели.

Поздрав!