ОИК-София обяви Кадиев за нарушител на Изборния кодекс

OFFNews 13 ноември 2016 в 15:29 9531 1

Лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев е извършил нарушение на Изборния кодекс, реши ОИК в София. Сигнал срещу него е подаден от ГЕРБ, обвинението е, че е присъствал в секции по време на гласуване и е задавал въпроси на членове на СИК за активността и хода на изборния процес. 

Някой подал сигнал в ЦИК, че Деси Иванчева "стои прекалено дълго в коридора" на 118 училище, където гласува. Да уведомя уважаемия ЦИК, че това е родното й училище, там гласуват всичките й съседи и е нормално да те заговарят. Някъде да пише колко време може да стоиш в коридора? 

И да попитам уважаемия ЦИК, след като кандидатката на ГЕРБ я возят между училищата с микробус, на който пише "разнасяме бюлетини", това нарушение ли е?, написа Кадиев на страницата си във фейсбук. От ЦИК заявиха за OFFNews, че при тях няма такъв сигнал, а такъв би могъл да се подаде в ОИК-София.

Решението по подадения сигнал от ГЕРБ е публикувано на страницата на ОИК и гласи:  

Сигнал от ПП ГЕРБ относно нарушение в изборното помещение от г-н Георги Кадиев

В ОИК Столична община е постъпил сигнал с вх. № 1214/13.11.2016 г.в 12.00 ч. , от ПП ГЕРБ чрез Цветомир Петров Паунов – пълномощник на Бойко М. Борисов относно присъствието на г-н Георги Кадиев – народен представител в изборните помещения на СИК с № № 224615078 и 224615079, като същия задава и въпроси към членовете на СИК, свързани с избирателната активност и хода на изборния процес.

ОИК – Столична община разгледа сигнала и Председателят на комисията определи двама членове на ОИК – Столична община – Живка Котева и Стоян Кожухаров, които да направят проверка по сигнала. От проведен разговор по телефона на Живка Котева с всички членове на на СИК с № № 224615078 и 224615079, предложени от различни политически субекти, изложеното в сигнала се потвърди. Проведен бе и разговор по телефона от Стоян Кожухаров с г-н Г. Кадиев, от който стана ясно че същият не е регистриран като наблюдател от ЦИК /тъй като г-н Кадиев не е и от кръга лица регистрирани от ОИК/ и който също потвърди, че е влизал в посочените по-горе изборни помещения и е присъствал по време на гласуване. Г-н Георги Кадиев бе уведомен че това е нарушение на ИК и предупреден да не нарушава и пречи на изборния процес.

Предвид горното и на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 ИК и вр. чл. 232 от ИК, Общинска избирателна комисия в Столична община, област София-град (ОИК)

РЕШИ:

Установява нарушение на чл. 232 от ИК . Указва на г-н Георги Кадиев, че няма право да присъства в изборното помещение по време на гласуването.

Решението на ОИК подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 88 от ИК.

Председател: Полина Василева Витанова

Секретар: Живка Василева Котева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови