Нова Република до президента: България да поиска помощ от ЕС срещу „Газпром"

OFFNews 20 март 2017 в 15:46 3180 3

Лидерите на Нова Република изпратиха открито писмо до президента Румен Радев, с което искат свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, за да изработи България своя позиция по спора на Европейската комисия с „Газпром".

Писмото е подписано от Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев.

Нова Република предлага в националната позиция да бъдат включени две основни искания: 1) Европейският съюз да купува природен на единна цена, която би била с до 50% по-ниска от сегашната за България; 2) България да поиска от "Газпром" допълнителна отстъпка от цените, която да компенсира надплатените суми в резултат от непазарните практики до момента;

Нова Република припомня, че Европейската комисия започна процедура срещу "Газпром" заради употребата на непазарни практики, които са довели до завишени цени на природния газ в редица страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.

На 13 март тази година ЕК официално прикани заинтересованите страни да дадат становище по ангажиментите, които "Газпром" трябва да поеме в отговор на опасенията на Комисията.

Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев припомнят и ролята на Румен Овчаров, "който е пряко отговорен за това България да плати 1 млрд. лева повече на „Газпром" заради завишените цени."

„Само от подписания от него анекс №11 между "Газпром" и "Булгаргаз" страната ни е загубила над 1 млрд. лева за 4 години. На 23 октомври 2009 година по време на парламентарен контрол министър Трайчо Трайков посочва, че загубите за България от подписания от Румен Овчаров анекс за 2007 и 2008 година са 304,5 млн. долара. За 2009 и 2010 година загубите са още по-големи, заради предвидената в анекса формула", пише в писмото.

Нова Република предупреждава, че политиците са поставени в реален риск, "залисани в изборни и следизборни емоции, да неглижираме истински важните въпроси за България".

"Ние, като отговорни политици, смятаме че това не трябва да бъде допускано. В следващите 6 седмици страната ни има пълноценна възможност да защити своите интересни пред "Газпром" през Европейската комисия, което би довело до осезаем икономически ръст и ползи за страната ни", продължава писмото.

Лидерите на Нова Република разчитат на решителната намеса и съдействие на президента Румен Радев за бързо изготвяне на силна национална позиция в защита на българския интерес.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

20.03 2017 в 17:04

"Както е тръгнало по прогнози това ще им е формата на политика занапред на гореизброените. Открити писма, изявления, флаш мобове."

Тази групичка се водят активни много, интересното е обаче, че докато Плевню беше президент, към него нямаха такива открити искания, а от както Радев заема поста, имат поне по едно такова на седмица...

16009

1

Nik68

20.03 2017 в 16:13

Както е тръгнало по прогнози това ще им е формата на политика занапред на гореизброените. Открити писма, изявления, флаш мобове.