Нова Република: Радев и Герджиков не реагират на заплахата за българите в Англия

Антония Чорева 28 февруари 2017 в 12:34 2453 0

Намеренията на британското правителство да ограничи свободата на движение на български граждани има нужда от незабавна и категорична реакция от страна на българската държава. Оглушителното мълчание на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков е недопустимо, защото въпросът засяга не само авторитета на България, но и живота на десетки хиляди наши сънародници. Мълчи и президентът Румен Радев, който е пряко отговорен за управлението на страната в момента.

Това заявява в позиция Нова Република. Според тях всяко забавяне на реакцията насърчава и задълбочава антибългарското говорене на различни политици в Европа, които ще превърнат България и българите в изкупителна жертва на своите вътрешни проблеми.

"От няколко месеца Нова Република предупреждава за опасността България да изпадне в периферията на Европейския съюз. За съжаление Европа на две скорости вече не е абстрактна хипотеза, а призната реалност. В рамките само на една седмица лидери на различни страни открито се обявиха за такова развитие, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер препоръча модел с тясно интегрирано ядро от еврозоната и догонващи държави от периферията. Темата е планирана в дневния ред на срещите на върха на ЕС през март", смятат от Нова Република. 

Те добавят, че в тази ситуация България отсъства от европейската сцена, а други страни от Източна Европа вече предприеха спешни консултации и дипломатически инициативи за съвместна позиция.

"Служебното правителство и назначилият го президент не реагират нито когато чужди политици дискриминират българските граждани, нито когато водещите страни в ЕС поставят на дневен ред ограничаване на пълноценното членство на страната ни в Съюза.

Оглушително мълчат и двете големи партии, улисани в нагласения мач помежду си", заявяват още от партията на Радан Кънев. 

Нова Република настоява за незабавна българска реакция в защита на българските граждани във Великобритания. Интересите на българите там трябва да бъдат защитени, така както България защитава интересите на десетките хиляди британски собственици на имоти у нас.

Нова Република настоява още за конкретни действия за пълноценна интеграция на страната ни в ядрото на ЕС – официална постъпка за присъединяване към ERM-II, както и съгласуван с Румъния натиск за приемането ни в Шенген.

Нова Република напомня, че заявките за членство на България в ЕС и НАТО бяха направени от служебно правителство, така че няма да е прецедент.

"Предизборната ситуация не може да бъде оправдание за безотговорно мълчание по най-важния стратегически въпрос пред България. Призоваваме всички политически сили към отговорно поведение и консолидиране на национална позиция", казват от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови