Музикален скандал с "Кой уши байряка" в кампанията на ДПС

OFFNews 28 септември 2015 в 13:18 4440 10

ДПС обвини конкурентите си в предизборната кампания, че провеждат активно мероприятие срещу партията на Лютви Местан. Причината - бурната реакция срещу клипа, в който песента "Кой уши байряка" е изпята на турски език, а председателят на Движението аплодира при откриването на кампанията в Исперих.

Видеото е споделено хиляди пъти в социалната мрежа, а коментарите са предимно негативни.

До Лютви Местан в клипа стои бившия социален министър Хасан Адемов.

Видеото е заснето от откриването на кампанията в Исперих. Изпълнител на песента е певецът Фарук Йълмаз.

Posted by Николай Николов on Saturday, 26 September 2015

След като клипа доби спорна популярност от ДПС излязоха с официална позиция. Представяме ви я без редакторска намеса:

По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация.

Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци. Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.

Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева “Чия е тази песен” се проследява историята на една друга песен - “Ясен месец”, която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура.

Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!