Москов даде на прокуратурата НЗОК заради неправомерно платени пари

OFFNews 17 март 2017 в 17:29 4370 1

Снимка OFFNews

Политически чадър, опънат в нощта на победата на БСП и ДПС на президентските избори, доведе до ограбване на средствата от НЗОК.

Това заяви бившият здравен министър Петър Москов. 

По думите му чадърът е поставен от лидера на БСП Корнелия Нинова, като основната цел на партията била да махне регистрацията с пръстов идентификатор в болниците. 

Москов е внесъл заедно с бившия зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков сигнал в прокуратурата за неправомерно разходване на публични средства в особено големи размери от НЗОК.

Според Москов Здравната каса е заплатила неправомерно 20,8 млн. лева през ноември и декември миналата година.

Заявките на болниците за месец ноември са в размер на 140 млн. лв., от които 11,5 млн. лв. са с несъвпадение между информационната система. За декември сумата, за която няма потвърждение е 8,8 млн. лв., което означава, че за тези два месеца неправомерно изплатените средства са 20 млн. лв. Тези 20 млн. лв. са година и половина плащане за асистирана репродукция на Фонд "Ин витро", заяви Москов.

Бившият здравен министър посочи, че Касата винаги е била източвана, както и че винаги върху нея е имало политическа протекция.

"През последните две години направихме така, че политическият натиск да бъде върху ефективността на събирането на парите и тяхното изразходване, само когато те са за здравноосигурително лице, а не през търговските схеми", каза още той. 

Бившият здравен министър постави акцент и върху думите на Нинова, която обяви българската десница като "паралелна държава". По думите му действията и думите на БСП се разминават, защото "едно е на думи да говориш красиви неща, а друго, когато се добереш до властта, както в момента през служебното правителство да правиш нещата, които винаги си правил - а именно източване на публични фондове, непрозрачност, политика несвързана с доброто на обществото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови