Мирчев: БСП ще направи национална образователна карта

OFFNews 17 март 2017 в 12:03 2217 0

Един от най-сериозните проблеми, които предстои да бъдат решени в следващите 10 години, е неравният достъп до образование. С това се сблъскваме всеки ден. Хората в големите градове имат достъп, както до средно, така и до висше образование. За разлика от тях в отдалечените населени места, в райони като Силистра, имаме сливане на паралелки, в които деца от различни класове учат в една паралелка. Това е абсолютно неприемливо и трябва да има промяна. 

Това каза на среща с представители от сферата на образованието и културата от област Силистра водачът на листата на коалиция "БСП за България" за региона Стоян Мирчев. Той подчерта, че едно от първите неща, които ще бъдат направени и които са залегнали в програмата на БСП, е увеличение на учителските заплати с 15%, а до края на мандата да достигнат - 40%. Според него това е напълно реално и постижимо.

„Заставам пред вас - учители и хора на изкуството, с преклонение, защото вие сте пазителите на българския дух, култура и образование. Време е да спрем разрухата в образователната система и това не може да стане без вашата помощ”, заяви Стоян Мирчев. Той припомни, че в приетия от ГЕРБ образователен закон са заложени мини, които вече се взривяват. Социалистът коментира, че основният път, по който можем да тръгнем, за да разрешим проблемите, е увеличение на процента за образование и наука спрямо брутния вътрешен продукт. Той обясни, че предложението на левицата е той да достигне до 6%, което е средният за Европа процент. 

Мирчев подчерта, че БСП предвижда и създаването на национална образователна карта, която трябва да посочи необходимостта от кадри по съответните региони, а това ще доведе до съживяване на икономиката чрез образованието. „Законът за образованието трябва да бъде коренно променен, както и този за академичния състав. Нужни са мерки за възстановяването на патриотичния елемент в образователната система в училищата", каза още той и изрази недоволство от премахването от учебниците на велики български автори.

Вяра Емилова: Залагаме на държавна подкрепа за млади таланти, развитие и поддържане на материалната база за културата

„В управленската програма на БСП в частта за култура е заложена държавна подкрепа за млади таланти, развитие и поддържане на материалната база”, заяви кандидатът за народен представител от левицата Вяра Емилова. Тя обясни, че се предвижда по линия на фонд "Красива България" да бъде увеличен процентът за финансиране от страна на общините, тъй като по този начин ще могат да се ремонтират и възстановят много повече сгради. "Залегнало е и увеличение на заплатите, което също е много важно", подчерта тя. Кандидат депутатът коментира, че трите стълба в управленската програма на БСП, са икономика, образование и сигурност.
В края на срещата от коалиция "БСП за България"- Силистра направиха приятна изненада на членовете на Литературното сдружение "Реката и приятели". Преди това председателят на сдружението Марияна Стоянова разкри, че в момента крайдунавската група на поетите и писатели е принудена да се събира в гараж без вода и елементарни условия, заради неадекватното отношение към тях от местната община. "Искам да ви съобщя, след кратка консултация с моите колеги, че ви предлагаме помещение от сградата на БСП в Силистра за вашите творчески срещи", обяви Стилиян Стойчев, което беше посрещнато с бурни аплодисменти. 

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови