Мартин Димитров: Ето как горивата да поевтинеят навсякъде

ОFFNews 15 март 2017 в 20:15 7064 6

Позиция на Мартин Димитров и "Нова Република" относно цената на горивата в България.

Ето как горивата да поевтинеят навсякъде

Един литър гориво в Румъния днес е с 15 стотинки по-евтин отколкото в България. Не, не си мислете, че хората там се редят на опашки пред пет конкретни бензиностанции на техния Марешки. Навсякъде в Румъния горивото е много по-евтино, без данъците (акциз и ДДС). И сигурно се питате как става така.

Отговорът е много прост: в Румъния има реална конкуренция, а държавата наложи сериозна глоба на участниците в картела. Докато ние тук чакаме кралимарковци да се възползват от ситуацията и да се обявяват за спасители, там хората избраха политици, които решиха трайно проблема.

Може ли бензинът и дизелът в България навсякъде да струват с поне 20 стотинки по-малко?

Може. Изкривяванията на пазара на горива в България са сериозен проблем, а сериозните проблеми се преодоляват със системни и трайни решения. „Кучето" е заровено в данъчните складове, където търговците на горива са длъжни да съхраняват количествата – така е по закон. Доклад на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 година показва, че към онзи период тези складове са били собственост основно на две фирми. В момента не е ясно кой какви данъчно-акцизни складове притежава като капацитети и е възможно ситуацията от 2011 година дори да се е влошила. Ако нямаш достъп до данъчен склад, не можеш да внасяш горива.

Има търговци, които продават малки количества и предлагат горивото на по-ниски цени. На няколко места в България това е факт. Но, когато става дума за големи количества, данъчните складове не могат да бъдат заобиколени. А всички искаме бензинът и дизелът да са по-евтини навсякъде, не само на пет бензиностанции, на които да се редим от рано сутрин като по времето на Лукановата зима. В Нова Република дори сме склонни да предложим крайното решение за създаване на държавни данъчно-акцизни складове, които да гарантират повече конкуренция и достъп до пазара.

Кой е собственик на данъчните складове?

Формално в България съществува регистър на собствениците на данъчни складове. Можем да прочетем имената, но не можем да прочетем какви са техните обеми. Заедно с колегата от "Нова Република" Петър Славов попитахме Министерството на финансите. Те отказаха да ни отговорят. Тогава ние заведохме дело по Закона за достъп до обществена информация. И в съдебната зала прокурорът пледира срещу това българите да научат тази информация.

Ние предложихме законопроект, който да направи прозрачна собствеността и да улесни достъпа на търговци до данъчните складове. Ние също предлагаме освобождаване на регулаторите от партийните и корпоративни зависимости. Когато въведем истински румънски модел за борба с корупцията, правосъдието ще служи на гражданите и няма да прикрива картелите и олигархията.

Решенията са прости, трябва само смелост. Румъния вече го направи и хората там купуват по-евтино гориво. Това е работещото решение. Не става с пет нови бензиностанции, както пет нови училища не могат да реформират образованието ни.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

16.03 2017 в 09:41

А?! Тия не бяха ли десни бе? Какви са тия държавни складове, които предлагат? Да не са станали кастрати? Анатема! Слава на великите предприемачи, да се свети техният стартъп!