Мая Манолова праща ограничението за секциите в чужбина в Конституционния съд

OFFNews 16 октомври 2016 в 14:24 4060 2

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд (КС) относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина, съобщи БНР.

Тя ще настоява КС да се произнесе спешно по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница. Манолова отбеляза, че ЦИК продължава да се опитва да пречи, вместо да помага за лесното участие в изборите.

„Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина”, каза тя.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намира между чука и наковалнята. Той изрази мнение, че да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови