Константин Проданов: Да превърнем Старозагорския регион в Силициева долина

OFFNews 20 март 2017 в 19:05 3377 1

Моята визия е да възродим високотехнологичните производства и да превърнем Старозагорския регион в „Силициевата долина“ на Балканите. Това заяви по време на дебат в ефира на Телевизия „Стара Загора“ председателят на Алтернатива за българско възраждане и водач на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ за 23-ти МИР София-град и 27-ми старозагорски МИР Константин Проданов.

По думите му и в момента огромен брой високотехнологични специалисти с български произход, служители на бившето ДЗУ, работят като високоплатени експерти в САЩ.

„Привидно в Стара Загора нещата изглеждат добре. Тя е енергиен център на България, безработицата е ниска, доходите не са чак толкова лоши. Това обаче е на повърхността. Това, което мен ме притеснява, е, че образно казано са сложени всички яйца в една кошница. Всичко зависи от енергетиката. Ние трябва да я запазим, да я развием разбира се в максимална степен, което означава, че трябва да се преборим за дерогация на квотите за парникови газове, които налага ЕС. Трябва да сме наясно, че отлагането във времето на този регламент, който ще влезе в сила след 4 години, ще ни спечели още пет години. Това ще рече, че след около 10-тина години пак ще имаме същия проблем. Затова е необходимо да търсим и други варианти за развитието на областта, чрез високотехнологични производства, например. Едно време тук имаше ДЗУ, имаше Азотно-торов завод, имаше завод по роботика. Това преструктуриране на областта може да стане с активното участие на държавата. Ние сме предложили създаването на Инвестиционен фонд с начален капитал от един милиард лева, който ще инвестира активно в такива производства, включително и тук в Стара Загора. Ще спомогне за създаването на една високотехнологична индустриална зона в близост до града, както това се случи в Пловдив“, каза Проданов.

Според него Старозагорският регион е известен и със земеделието си. Затова държавата трябвало да положи малко повече усилия да го преориентира и него, от монокултурно , към по-разнообразен тип земеделие.

"Необходимо е да възродим зеленчукопроизводството, овощарството, млекодайното животновъдство. Това отново става с инвестиции. Тук допираме до една друга наша идея - Фонд за земеделски кредити, който ще подпомага целенасочено този тип отрасли, които не са субсидирани достатъчно. Ако направим тези две неща, ще спрем изтичането на мозъци и на млади хора в чужбина, ще успеем да спрем демографския срив“, посочи Проданов.

По време на дебата председателят на АБВ отговори и на въпроси, свързани с развитието на здравеопазването и образователната система в България като цяло.

„Опазарихме образованието и здравеопазването, което ги докара до плачевно състояние. Не може повече човешкият живот да се третира като стока. Нито една друга политическа сила освен нас не предлага промяна на настоящия модел, в който болниците са търговски дружества, а пациентът е клиент. Ние казваме, че болниците трябва да се преобразуват в специален тип юридически лица лечебни заведения, които държавата ще финансира режийните им разноски, а всички останали пари от касата ще отиват за лечение на пациенти. В образованието трябва да премахнем порочния модел частни училища да бъдат финансирани с държавни средства. Трябва да се промени и порочният модел на делегираните бюджети. Не може парите винаги да следват студента, защото това води до ниското качество на образование, което имаме в момента. В резултат имаме излишък на юристи и икономисти, а нямаме инженери и лекари. Затова държавата трябва да насочи приоритетно средства към обучението на такива специалности, от които ще има нужда в стратегически план“, категоричен бе той.

В заключение лидерът на АБВ коментира и състоянието на сектори като вътрешна сигурност и отбрана.

„По отношение на МВР там с години се наложи порочна традиция на висшите постове да се назначават послушни партийци, чиято единствена цел е да обезпечат правилния изборен резултат. Това рефлектира директно надолу по системата и върху качеството на услугата, която ведомството предоставя на обществото. Служителите не са мотивирани, подготвени и обезпечени - работят при лоши условия. Това трябва да се промени чрез политика на квалификация на хората по места. Второ: с осигуряването на допълнителни средства за обновяване на материалния фонд, автомобилите и средствата, които използват. На трето място меритокрация при назначаването на шефовете на областните дирекции, защото от тях зависи най-много“, посочи Проданов.

По отношение на отбраната той заяви, че страната ни трябва да играе ролята на държава, която праща наемници да водят чужди войни в региони, към които нямаме отношение.

„Акцентът трябва да бъде върху развитието на нашата собствена отбранителна промишленост и отбранителните ни способности, в рамките на една общоевропейска система за отбрана. Не в рамките на НАТО, а в рамките на ЕС. Това е много актуална тема в момента“, обясни водачът на старозагорската листа на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови