Калфин иска повече правомощия за президента

OFFNews 08 октомври 2016 в 15:37 5604 3

Ивайло Калфин

Снимка Булфото/Миро Златев

Кандидатът за президент Ивайло Калфин по време на официалното откриване на предизборната кампания

"Влизаме в тази битка, за да победим. Няма да ни задоволи нищо по-малко от спечелване на президентските избори", заяви кандидатът за президент и бивш вицепремиер Ивайло Калфин при официалното откриване на предизборната кампания днес. Кандидат за негов вицепрезидент е проф. Любомир Халачев.

В речта си Калфин посочи, че България не трябва да преосмисля членството си в ЕС и НАТО, а да го изпълни със съдържание.

Той подчерта, че ако бъде избран за президент, ще постави на обществено обсъждане законодателството, регламентиращо правомощията на институцията. Калфин заяви, че има амбиция президентската институция да излезе от обезличаването.

Според него президентът трябва да посочва проблемите и да е този двигател, който да събере институциите и да ги принуди да работят върху тяхното разрешаване. "Президентската институция не трябва да води войни. Напротив, тя трябва да търси съгласие с Народно събрание, с премиер, с Министерски съвет, с гражданското общество", обобщи той.

Той настоя кандидатът за държавен глава от ГЕРБ, Цецка Цачева, да оцени работата "на техния президент" Росен Плевнелиев. По думите на Калфин е важно да стане ясно дали се прави поредният опит да се назначи някой, който ще слуша партийния си началник и ще казва, че всичко е прекрасно, или избраният ще промени институцията.

Кандидатът за вицепрезидент проф. Халачев пък каза: "Когато Ивайло Калфин ме покани в надпреварата, ми каза, че би искал в работата на президента да има специална програма, посветена на духа, културата и образованието. Защото ние искаме образование, което да дава шанс на младите хора да се реализират навсякъде по света. Ние искаме наука, която да помогне на икономиката ни да бъде конкурентна в този глобален свят. Ние искаме култура и духовност, които да достигнат до всяко населено място, до всяко малко градче или селце, за да ни помогнат да възстановим своите основни ценности. Преклонение към отечеството, любов към семейството и уважение към достойнството на всеки“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови