Кадиев започна подписка срещу застрояването на Южния парк

OFFNews 09 март 2017 в 10:06 3154 1

Подписка в защита на Южния парк срещу опасността от застрояването му започна независимият кандидат-депутат Георги Кадиев.

Онлайн подписката, озаглавена "Да спасим Южния парк от застрояване", бе пусната вчера по обед до тази сутрин към нея се бяха присъединили 140 души.

Какъв е проблемът, който може да застраши парка?

Близо 1/5 от него е частна собственост - 340 от общо 1800-те дка. Общината има право да започне отчуждителни процедури, но от 15-годишният срок, даден от закона, остават пет години (срокът изтича на 28 януари 2022 г.), а до момента Столична община не е предприела никакви действия, предупреждава Кадиев. Ако срокът изтече и общината не е започнала процедурите, собствениците ще имат право да строят.

Същият е проблемът и в останалите паркове на София, като парка Въртопо (с близо 80% частна собственост), Западен парк или бъдещия Източен парк.

"С тази подписка искаме да накараме Столична община да стартира процедура по отчуждаване на терените във всички паркове на територията на Столична община, а държавата да я подкрепи за запазване на цялостта на парковете и зелените площи в столицата, пише Кадиев по повод подписката и обещава, че в следващия парламент ще се бори за законови промени за защита на всички паркове и зелени площи в страната от застрояване и държавна подкрепа за общините при процедурата по отчуждаване на частните терени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

1

Azazel

09.03 2017 в 10:23

И после ще направи така, че да се избере нов директор на Южен парк, който да поиска отцепването на Южен парк от София и самоиздръжката му от строежи? ;)