Кадиев: Спряха 6 от независимите кандидати, опитаха да разплетат мрежата ни

OFFNews 24 февруари 2017 в 10:39 3549 1

Мрежата от мажоритарни кандидати събра 14 000 подписа за седмица. И регистрирахме 6 кандидати.
ГЕРБ събра 5000 подписа и регистрира 410 кандидати. 

Това съобщи инициаторът за създаване на мрежа от независими кандидати Георги Кадиев на страницата си във фейсбук. 

В текста си Кадиев пише още:

Днес започва предизборната кампания. Беше направен опит мрежата от мажоритарни кандидати да бъде разплетена. Системата спря шестима. Шестима продължават да се борят.

Да се регистрираш като независим кандидат е по-трудно от това да бъдеш избран. Всеки независим кандидат трябва да събере 1000 подписа от собствения си МИР. Мрежата от 12 кандидати трябва да събере 12 000 подписа, а партиите - 2500 подписа от цялата страна, при което регистрират 31 листи в 31 МИР-а с над 300 кандидати. 

Ние събрахме над 14 000 подписа и само 6 от нашите 12 кандидати минаха прага. Един остана под черата с 996. Този нечовешки труд трябваше да се вмести в една единствена седмица, а проверката на подписите от ГРАО отнема повече.

Независимият кандидат е излишният в българската избирателна система:

Не участва в тегленето на жребия за номер. Винаги е последен, след всички партии и коалиции, точно до квадратчето "не гласувам за никого". Последен е в телевизионните диспути – ако остане за него. Партии и коалиции имат безплатни клипове в БНТ 1. Независимият кандидат е в БНТ 2. Въпреки че кампанията започва днес, подписите, събрани от независимите кандидати, се проверяват до 26 февруари.

Не липсват и куриози:
В един РИК на кандидата бе съобщено, че ще му дадат номер след 2 седмици. За къде бързат - може и след изборите да го дадат. За какво му е тоя номер в кампания?!
В друг РИК бавят издаването на удостоверение за регистрация на кандидата, тъй като върви проверка дали е агент на ДС. През 1989 година кандидатът е бил на 3 години – същински малък дисидент! 

Въпреки всичко, да си независим, мажоритарен кандидат е истинско предизвикателство. Сто пъти по-достоен избор, отколкото да си безпринципен номад и кукувица в чужди листи. Никой никога не е успял да стане депутат като независим кандидат. Защото хората често харесват някого, но не гласуват за него с аргумента "и какво ще направиш сам?"

Затова създадохме мрежа от независими кандидати. За да не сме сами. Продължаваме заедно!
12 кандидати, една мрежа, една цел: ПРОМЯНА НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС И ВЪВЕЖДАНЕ НА МАЖОРИТАРЕН ВОТ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови