Избираме 44-то Народно събрание. Вижте как се гласува с бюлетината

Мая Младенова 26 март 2017 в 06:02 41508 5

България днес избира 44-ия си парламент. 

Право да участват във вота имат всички пълнолетни граждани у нас и в чужбина. Гласува се с интегрална бюлетина и с преференция, като второто е по желание на избирателя.

Секциите ще отворят в 7:00 ч и ще работят до 20:00 ч. Ако има още желаещи да гласуват след този час, те ще бъдат допуснати, но не по-късно от 21:00 ч. За гласуването в чужбина часовете са същите, но в местно време.

За вота се регистрираха 20 партии и коалиции. В някои райони се явяват и независими кандидати, които са вписани обикновено под номер 22, а в два от случаите са с номер 21 и 23 в интегралната бюлетина.

Бюлетината е разделена на две части: вляво са номерата на партиите, а вдясно - номерата за отбелязване на преференция (конкретен кандидат от листата на дадена партия). Бюлетината за вота в чужбина не е разделена на две. Там сънародниците ни ще могат да гласуват само за партия, без преференция, тъй като няма обособен избирателен район "чужбина".

Можете да отбележите своя избор, като поставите знак V или X със син химикал. Освен партия, коалиция или независим кандидат в лявата част на бюлетината, можете да изберете и квадратчето “Не подкрепям никого“. По желание, в дясната част на бюлетината можете да гласувате с преференция за кандидата, който искате да Ви представлява в Народното събрание. Важно е да знаете, че ако не упражните правото на преференция, Вашият глас Е действителен и ще бъде преброен.

След като отбележите избора си, сгънете хартията така, че отзад да бъдат видими местата за поставяне на печат.

Ако не знаете къде е вашата секция, може да проверите в интернет на адрес  http://www.grao.bg/elections/ или като изпратите SMS с ЕГН-то си на номер 18429 за всички мобилни оператори (срещу 25 ст. без ДДС) или на безплатния телефон 0800 1 4726.

Студентите и учениците ще могат да гласуват в населеното място, където учат. За целта трябва да си носят документ за самоличност, валидна студентска книжка или бележник, заверени за съответния семестър или учебна година, както и декларация по образец (Приложение 17), която е качена на страницата на ЦИК.

Ако се намирате извън страната, можете да видите най-близката до вас секция в пълния списък на секциите в чужбина.

Всички кандидати във Вашия избирателен район може да откриете ТУК.

Листите на всички партии и коалиции са ТУК.

Списък с независимите кандидати по райони

През целия ден OFFNews ще следи изборния процес и ще публикува резултатите от т.нар. екзит пол (временни резултати от социологически проучвания) на фейбук страницата си и в туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8982

5

Росен Миленов

26.03 2017 в 16:01

ВСИЧКИ, КОИТО ДНЕС СЕ ЯВЯВАТ НА ИЗБОРИ СА ЗА ЗАТВОРА!
В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/

Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОДА.Виж тук - http://dogovorat.com/post-1/

77927

3

El Commandante

26.03 2017 в 09:42

Бюлетините требваше да ги направат като скрач картите на държавната лотария, триеш и отдолу: КУРЕЦ!

42249

2

Denis Rizanov

26.03 2017 в 09:01

Силно се надявам за банкянската безкнижна мутра това да са предпоследните избори! А защо не и последните.
Дай Боже!