Ивайло Калфин обеща да работи по тракийския въпрос като президент

ОFFNews 09 октомври 2016 в 19:30 6074 4

„България трябва да защити интереса си пред Турция, свързан с компенсации за изселените насилствено българи от тракийските земи през 1913 г. И това е въпрос, който е част от нашите национални интереси и като такъв трябва да бъде поставян интензивно на двустранни срещи и с Турция, и в региона. Българският народ трябва да има усещането, че държавата ще защити националния интерес на гражданите си и тракийският въпрос е една от важните теми, свързани със защитата на българския национален интерес“, заяви кандидатът за президент на АБВ.

„През годините с последователни действия и независимо от различните позиции, които съм заемал, аз съм показвал, чрез различни свои действия, че тракийската кауза трябва да бъде припозната като национална кауза. Ще ви припомня, че за пръв път президентът Първанов договори с турския си колега темата за тракийското изселване да стане предмет на двустранно обсъждане. Аз след това, като негов секретар, внесох в МС предложение и получих решение тази тема да бъде поставена на най-високо място и така започнахме системно да поставяме на всяка среща с турски представители въпроса, че за нас тази тема е наистина важна. По-късно като външен мининстър изпратих писмо до ЕК и така успяхме да задвижим още по-голям механизъм и показахме, че тази тема е част от националния въпрос на българите и най-вече – показвахме, че тракийският въпрос не е само двустранен и че отношенията на Турция с ЕС ще минат и през него. Като евродепутат продължих да работя по тази тема. Като президент ще продължа да го правя. Защото съм убеден, че в двустранните отношения не можеш да поставяш само приятни теми, а трябва да поставяш важните теми, темите, които са свързани с националния интерес“, категоричен бе Ивайло Калфин.

Той подчерта, че ролята на президента е да поддържа интензивен диалог и пълноценни отношения с колегите си от съседните държави, в който да бъдат създадени условия да се поставят теми, важни за нашия народ и история.

„Много е важно в региона да си поставяме приоритетите и да настояваме за двустранен диалог по теми, които касаят нашите, българските, национални интереси. Като държава трябва да осъзнаем силните си страни - ние сме силни с активна и ярка позиция в собствения си регион. Това, с което България може да бъде фактор, е с геостратегическата си локация и с междусъседските отношения. През последните години регионалните ни отношения бяха оставени на по-заден план, с което страната ни олекна в Европа. Ние трябва да създаем такива отношения с нашите съседи, които да поставят исканията ни в абсолютно различен контекст и тук не става дума да се караме или да се кланяме. Тук става дума за стратегическа, целенасочена и последователна политика за отстояване на интересите ни и създаване на трайни отношения с всеки един от съседите“, каза политикът.

В разговора участие взеха и лидерът на ПП АБВ Георги Първанов и президент на България в периода 2002 – 2012 г.,и народният представител от ПП АБВ и преседател на Комисията по отбрана в НС ген. Михо Михов.

„Темата за българските национални интереси трябва да се поставя категорично. Затова президентът трябва да бъде достатъчно смел да поставя въпросите навън, на срещи с колегите си от Балканските държави и в същото време трябва да бъде катализатор за тяхното развитие вътре в страната. Ние трябва да водим активен, но респектиращ диалог с партньорите. Нямаме нужда от негативна атмосфера в района, а от продуктивни и многопластови отношения. Единственият кандидат за президент от всички, който може да реализира такива отношения, категорично е Ивайло Калфин“, подчерта още Георги Първанов.

„Знам, че Калфин ще бъде блестящ президент поради ред причини, но една от тях е, че той ще бъде силен главнокомандващ. Той е последователен и диалогичен. Подхваща теми и ги развива през различните длъжности, които заема. Убеден съм, че той ще помогне и на процеса по цялостната модернизация на армията и тази модернизация трябва да мине през публичен диалог, който уверен съм, той може да генерира. Защото той генерира разбирателство по един интелигентен и позитивен начин“, изтъкна Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

2

_az_

09.10 2016 в 19:59

Че колко му е, сутрин ще работи по тракийския въпрос, следобед - по палестинския, надвечер - по фолклендския. Геополитика ли бе, да я опишеш...