Георги Михайлов: Предлагаме да отпаднат допълнителните плащания за здраве

OFFNews 06 март 2017 в 12:37 2145 0

Като неотложна мярка предлагаме внимателно да се коригират и премахнат допълнителните плащания в областта на здравеопазването, които затормозяват българските граждани. 

Това заяви по Нова телевизия в дебат за проблемите в сектора Георги Михайлов - кандидат за народен представител от гражданската квота на „БСП за България”. Той добави, че по данни от Световната банка около 50% от публичните средства, които се изразходват в здравеопазването, идват от джоба на обикновения българин, а страната ни е изключително бедна. „Това е абсолютно неприемливо за нас. На второ място трябва да се доближат различните разходи в тази област до европейските стандарти”, добави Георги Михайлов. „Разходите на гражданите за лекарства у нас са 37%, срещу 25% усреднено за ЕС”, каза лекарят.

По проблемите със Спешната помощ, според Георги Михайлов, е нужна децентрализация. „Необходимо е подобряване на възможността за максимално бързо пренасяне на болния до мястото, където може да му бъде оказана спешна помощ”. Докторът цитира пример, показан в новинарските емисии на телевизиите, с линейка, която е пристигнала от Центъра за спешна помощ в района на Сточна гара в София до училище, отстоящо на километри, а същевременно то се намира на 500 метра от Пирогов и 600 метра от ВМА.

Като изключително важен проблем, доктор Михайлов изтъкна лекарствената политика. „Това е Ахилесова пета. Мога да ви покажа листи с важни медикаменти, които липсват. Трябва да се направят законови и подзаконови промени, за да имат българите достъп до медикаменти. Нужен е политически и професионален консенсус по темата, защото реекспортът на лекарства е легализиран в рамките на ЕС. И българската държава не може да направи много, за да го спре. Натискът върху здравните системи е толкова голям от много бързите форми на лечение, че ако не навлязат генеричните медикаменти масово в българската лекарствена практика, то здравната система много трудно ще издържи”, категоричен бе д-р Михайлов. 

„Съобразно БВП на страната, трябва да се обърна внимание на контрола върху течове на средства в здравеопазването. Сегашната система на оценка на медицинска дейност в лечебните заведения и извън тях, посредством клиничните пътеки, не отговаря на изискванията и създава условия за лоши практики, някои от които узаконени, които могат да обезкървят НЗОК”, каза още д-р Михайлов. Като пример той посочи, че един пациент може да бъде лекуван по няколко клинични пътеки на месец в едно лечебно заведение.
„Да допуснеш да печелиш от онкологията, която е социално-медицинска дейност, е равносилно да печелиш от полицията”, възмути се д-р Георги Михайлов. Той добави, че по времето на бившия здравен министър Петър Москов са открити много частни онкологични заведения. 

„Майчиното и детското здравеопазване в страна, в тежка демографска криза, трябва да бъде издигнато в култ. Нямаме модерна детска болница. Социално значимите заболявания, трябва да бъдат осъвременени- като доктрини, като национална онкодоктрина, автоимунните заболявания, в областта на ендокринните заболявания и други. Все още това не се е случило. Смисълът на тези доктрини е да разпишат правилата”, посочи доктор Георги Михайлов. По думите му е необходимо достойно заплащане на кадрите, които работят в здравната система, а в момента то е унизително.

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови