Ген. Атанасов, Нова Република: В МВР бяха назначени зависими хора

OFFNews 10 март 2017 в 08:45 2088 0

"Европейският съюз е разделен на скорости и ние трябва да положим усиля като държава, защото имаме големи проблеми с пробитите институции и огромната корупция. Готови сме и за Шенген, но не сме готови да поддържаме необходимото темпо заради провала на управлението в борбата с корупцията".

Това заяви ген. Атанасов по време на дебат по БНТ. Той добави, че - "Руските и турските правителства от години си разиграват коня тук, за какъв Шенген говорим."

На въпрос за проблемите с миграцията той допълни, че е отново проблем на високо ниво на корупция и каналджийството. Това е основен проблем - не миграцията, не приемането на България в Шенген, а закриляното от държавата от каналджийството. Водачът на листата на Нова Република в Пазарджик припомни, че и като депутат многократно е поставял този проблем на дневен ред пред правителството на Бойко Борисов, но ефективни мерки не са били предприети. "По същия начин стоят нещата и със служебното правителство, което не предприема реални действия за да могат да бъдат прекъснати канали за трафик на хора, които се управляват от лица като Радо Схемата, добър познайник на полицията." , коментира още Атанасов. 

Според Атанасов най-големият проблем на системата за сигурност е кадровата търговия в МВР, където бяха назначени зависими хора още по време на управлението на Орешарски. Това е, което пречи да се проведе активна борба с престъпността, да има независим състав на МВР. И добави, че той, като част от програмата на Нова Република, е подготвил прост план в седем точки, който изпълним в рамките на 6 месеца и който би довел до реална промяна. Атанасов обвини Борисов, че по време на управлението си не е проявил реална воля за борба с мафията поради зависимостта си от сарайско-библиотекарската групировка. 

Липсата на мотивация у служителите в МВР, Атанасов обясни с факта, че повече от три години служители на полицията не са получавали униформи. "Как да са мотивирани? Системата за сигурност е тежко недофинансирана, а на тази система са необходими още 20 милиона, за да работи нормално. Основен проблем на тази система е, че тя е неправилно разпределена и неравномерно финансирана. Редно е уличният полицай да започва поне със заплата 1000 лв, за да има мотивация", добави той. 

На въпроса за това съществува ли достатъчна държавна регулация върху износа на оръжия по повод зачестилите случай на намерено българско оръжие включително и при терористични групировки, Атанасов коментира, че докато има международни конфликти, ще се произвеждат оръжия и българската държава разполага със законови механизми да контролира износа. Колкото до случая в Алепо според Атанасов е било активно мероприятие на руската държава с цел намеса в политиката на България, не проблем на търговията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!