"Движение 21" с остро писмо срещу bTV, изолирали Дончева от предизборните дебати

OFFNews 21 октомври 2016 в 13:16 5938 3

Протестно писмо срещу изключването на кандидатпрезидентската двойка Татяна Дончева - Минчо Спасов от предизборните дебати по bTV изпрати председателят на предизборния щаб на коалиция "Движение 21 - НДСВ" Данаил Георгиев до главния изпълнителен директор на телевизията Павел Станчев. 

Ето какво се казва в него:

За предизборния щаб на двойката кандидати за президент и вицепрезидент на републиката Татяна Дончева - Минчо Спасов няма никакво съмнение, че изолирането на Татяна Дончева от дебатите по БТВ е резултат на колкото прозрачна, толкова и безотговорна режисура.

Различните обществени групи имат общ интерес – да чуят гласа и опознаят позициите на всички кандидати, смятани за капацитетни и значими според много повече показатели, отколкото според 2-3 социологически проучвания. Тези проучвания са обговарят от самите им автори като междинни и съпроводени с условности, в случая с Татяна Дончева се стига до абсурдно категоричен отказ на достъп до дебати, които само биха спечелили от участието ѝ.

Решението на БТВ петима, и непременно само петима, да спорят в студиото и поставянето на Татяна Дончева на 6-то място с 0,5% „изоставане“ след Трайчо Трайков беше очаквано! Въпреки това то поражда лош предизборен вкус. Защото такава нищожна разлика, дори когато не е имитирана, е в границата на статистическите грешки. Знаем го от самите социолози. Ако пък в БТВ някой се изживява като меч на обективността, да беше предпочел дебати само между първите трима. С просто око се вижда, че позициите на Калфин, Трайков и Дончева са подчертано близки и междувременно са в динамика.

Повече от съмнителна е хармонията между избора на телевизията да приюти иначе асиметричната петорка на предпочетените и аптекарското отмерване кои са те с точност до половин процент. Татяна Дончева ще бъде (временно) обезопасена. Тя не бива да бунтува зрителите в името на спокойствието на задстудийните и задагенционните играчи с големи кесии и голям страх от истината.

Елиминираното на Татяна Дончева от БТВ дебатите е само една от крайно антидемократичните хватки, които се прилагат през ерата ГЕРБ и сие. Нека българските избиратели са наясно с това, когато тръгнат към урните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

21.10 2016 в 14:03

Не са я поканили, защото са се страхували (и то основателно), че предаването може да се превърне в монолог.

13056

1

Какавидков

21.10 2016 в 13:32

Дали изолирането на Дончева, или вкарването на Трайката..
все ментета.
 
X

Да помогнем на украинските деца!