Дебат до сълзи: Цачева се разплака за убития от комунистите си дядо

Радев с неочаквано десни тези. Иска мерки срещу корупцията като в Румъния

ОFFNews 10 ноември 2016 в 20:01 45771 174

Цецка Цачева се разплака по средата на дебата с Румен Радев по БНТ.

Тя разказа как на смъртния одър на баща си е разбрала, че дядо й Иван Цачев е убит от комунистите през 1952 г. Цачева обещала на баща си никога да не казва това, но тази вечер пристъпи клетвата си и се разплака пред камерите.

Обидно ми е да казват, че съм ляв кандидат.

Не съм красива, не съм първа младост, разследваха ме за дипломата, но никой не ме е разследвал за корупция. Но да ми кажат, че съм ляв кандидат..., каза Цачева и избухна в сълзи.

Съчувствам Ви. Г-жо Цачева, и аз не съм първа младост, каза Румен Радев, който прояви такт и не се опита да се възползва от ситуацията.

Сълзите на Цачева на практика прекъснаха дебата и в края му Цачева и Радев си говореха повече като приятели, отколкото като опоненти.

Преди това имаше остър сблъсък за това кой чий кандидат е. Цачева обвини Радев, че е кандидатът на Русия. Той й отговори, че тя е кандидатът на Турция.

Голямата изненада бяха неочаквано десните позиции, които ген. Радев зае. Той преповтори тезите за съдебната реформа на "Правосъдие за всички", похвали бившия министър Христо Иванов, атакува Цачева защо е пречела на съдебната реформа и защо не се е срещнала с Моника Маковей.

Ето как се разви хронологично дебатът:

Външна политика и Преход

"Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичко", това заяви Румен Радев в коментар на падането на комунизма в България на 10 ноември 1989 г. 

Той обясни, че Преходът е довел много надежди, но и много разочарование. Според него липсва справедливост и много хора не могат да живеят нормално и да изхранват семействата си. За това огромен принос има корупцията, с която държавата не може да се справи.

"Аз не съм член на БСП", подчерта Радев, но благодари за подкрепата на социалистическата партия на изборите. Той призна, че и БСП, и ГЕРБ имат вина за тежкото състояние на България през последните години.

Цачева коментира избора на президент на САЩ, като обясни, че Клинтън е позната и предвидима като политик, но Доналд Тръмп е ново лице в политиката и тя не го познава от друго място освен от предизборната кампания. Въпреки това тя предпочита повече позициите, изразени от Клинтън.

Според генерала Тръмп е отправил сериозни послания по време на кампанията си и има голяма вероятност да донесе промяна в света. Той се надява, че изборът му няма да повлияе зле на отношенията с България и е наша задача да се постараем да се разбираме с тях.

Първият въпрос, който Радев би попитал Тръмп, е по темата със сигурността, а вторият - за инвестициите и взаимните проекти.

Цачева ще попита президента на САЩ за стратегическото ни партньорство, а след това за отношенията между Щатите и ЕС. Тя също така ще повдигне въпроса за визите. 

Цачева би заявила, при възможност, на Путин, че България води независима политика и би го поканила в нашите зимни и летни курорти, както и да разгледа историческите ни ценности, които показват историческите връзки между българския и руския народ.

Радев би разговарял с Путин относно търговския обмен между България и Русия. "Между двата народа има духовна вековна връзка и тя трябва да бъде продължавана", подчерта той.

Цачева нападна Радев, като заяви, че в международни издания единият кандидат е сочен за проруски кандидат, а другият за проевропейски, като намекна, че именно опонентът ѝ е проруският кандидат. Радев напълно отрече това и подчерта, че е проевропейски кандидат и попита защо трябва да вярваме какво пише в пресата, тъй като турски вестници сочат, че Цачева пък е турски кандидат, а и тя е спечелила в пъти повече турски и ромски гласове отколкото опонента си.

"По въпроса с Крим има нарушение на международното право", смята Радев, но допълва, че реалността не може да бъде пренебрегвана и над Крим в момента се вее руско знаме. За него най-важно обаче е да се грижим за българите в Украйна, Молдова и по други места.

"Аз съм една българска майка, която не участва в олигархични кръгове", описа се Цачева, като отхвърли обвиненията, че е турски кандидат.

"Турция категорично не е готова за член на ЕС", каза Радев и изброи редица изисквания, които южната ни съседка не е изпълнила, за да стане член на съюза. Според него Европа все повече се затваря за Турция, а там седят милиони бежанци.

Цачева е на мнението, че сме съседи с Турция и случващото се там е спорно, но важно за нас. Тя също е съгласна, че страната се отдалечава от европейския приоритет. ЕС, САЩ, Турция и Русия - така кандидатът на ГЕРБ подреди по важност за нея и за страната ни държавите и съюзите, предложени ѝ от водещата.

Турция и другите ни съседи заедно с ЕС, САЩ и Русия - такава беше подредбата на Радев. "България трябва да се отдели от своя сателитен синдром", допълни генералът, тъй като трябва да спрем да се прилепяме към по-силни страни и да зависим от тях, служейки им безропотно.  

Бежанският проблем

Цецка Цачева не пропусна да изреди подкрепата за България от ЕС и сътрудничеството за опазване на границата ни, но не отговори коя политика подкрепя - на Ангела Меркел или на Виктор Орбан.

Радев контрира, че оградата на границата ни е поскъпнала 4 пъти, на което Цачева не се е възпротивила. Тя отвърна, че сигурността на българските и европейски граждани не може да се интересува от цена. Според генерала ние трябва да имаме собствена бежанска политика, а не да следваме чужда. Той поиска ревизия на Дъблинското споразумение и посочи, че трафикът през границата ни расте непрекъснато. 

"Българската армия трябва да има готовност да отиде на границата, ако ситуацията ескалира", бе мнението на военния. 

Според него армията ни и следващата година ще е с непроменен бюджет, който ще е под 1% от БВП, а по споразумение, което сме подписали, трябва да е 2% поне. Състоянието на армията ни е ужасно, постоянно напускат хора, защото нямат нормална среда, в която да работят. Затова президентът трябва да има ясна позиция, с която да се подобри армията ни.

Нормативната база трябва да бъде обновена и поддържана, военната експертиза трябва да излезе на първи ред при управлението на армията, а не да се контролира от граждански лица. Много важна е и подготовката на войниците.

"Когато се продават националните ценности на България можеш да се примириш или да се бориш на друго ниво - аз избрах да се боря на друго ниво", така Радев обясни оставката си от военновъздушните сили и влизането си в политиката.

"Как мислите, че ще Ви приемат офицерите", запита генералът Цачева.

Съдебна реформа и национална цел

Военният не смята, че "козметичните промени", направени в съдийските и прокурорските колегии, ще променят нещо и започна да критикува ГЕРБ за бездейността им в сферата на съдебната реформа.

Неговата опонентка обаче изреди всичко, направено от партията ѝ, и подчерта, че ДПС и БСП са провалили първата съдебна реформа, затова се е наложило да се подготви втори вариант, който е бил по-слаб от първия.

"Като ме гледате, имам ли вид на човек, който се страхува", отвърна Цачева на въпроса на Радев: Защо никой от ГЕРБ и тя включително не е посрещнал Моника Маковей, която извърши успешната съдебна реформа в Румъния, когато е дошла на посещение в България. Тя също така добави, че никой не я е поканил да се срещне с румънката.

Кандидатът на БСП обаче каза, че ще посети Румъния веднага, щом бъде избран за президент, за да почерпи опит от тях в съдебната реформа, като изтъкна, че това е причината съседката ни да ни изпреварва във всякакво отношение. 

"Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант" и да живее спокойно, изложи позицията си генералът. Сходно беше и изказването на неговата опонентка.

"Свикнахме да живеем без пари, свикнахме да живеем без подкрепа от държавата, но молим Ви, върнете ни достойнството", заявили жители на село, посетено наскоро от Радев. Според него то е било отнето на хората от политиците, но въпреки това българите още се борят. И за това ще се бори той.

"Да, аз сън внучката на Иван Цачев - със смъртна присъда от 1952 г. [...] Не ме харесват, не съм красива, разследваха ме, но да нарекат мен ляв кандидат...", възмути се Цачева и се просълзи, като продължи да обяснява, че няма нищо общо с комунистите и се извини на починалия си баща за това, че е издала тайната, че е внучка на убития от комунистите Иван Цачев, като по този начин е прекрачила обещанието си към него, дадено на смъртния му одър.

Ордени и медали

"Мисля, че понякога спекулираме с тези ордени и медали, превръщаме ги в рутина", каза Радев и обясни, че те трява да се дават за изключителен принос, а не на всеки срещнат. Той обаче би дал медали на българските деца, които ни прославят по света със своите знания и успехи, за да ги поддържаме и окуражаваме да останат в България - не само финансово, но и по друг начин.

Кандидатът на ГЕРБ обвини Георги Първанов, че той бил започнал да раздава медали насам и натам, а тази практика е намаляла с Плевнелиев. Тя била дала медали на всички заслужили българи. 

АЕЦ "Белене"

Цачева заяви, че вече имаме два реактора, които не иска да реже на за скрап, вариантите са няколко - продажба, адаптирането им за АЕЦ "Козлодуй" или нов проект за "Белене", но не сегашният.

Радев смята, че трябва да строим нови ядрени мощности, но експертите е редно да решат как да стане това.

Референдум и др. теми

Цецка Цачева подкрепя въпросите на референдума, защото това е волята на българския народ. Радев се включи към мнението ѝ: "Това беше добър урок за българската политическа класа".

"Винаги съм имал една кауза - силна и просперираща нация", категоричен бе генералът относно своята цел, запитан от водещата.

"Единството на българската нация" - изтъкна пък членката на ГЕРБ.

"Има два вида оптимисти - оптимисти във времето и оптимисти в пространството", цитира Радев любимо изказване на герой от книга, чел наскоро. Според него оставащите в България са оптимисти във времето, които ще се борят да направят страната ни по-добро място някой ден. А другите, които заминават зад граница, са оптимисти в пространството, търсещи щастието си на чужда земя.

Цачева напълно заклейми бившите агенти на Държавна сигурност. Генералът изтъкна, че доносници и предатели не харесва, но далеч не всички, работили към ДС, са подобни хора, ами част от тях са служили достойно на родината.

Всички социологически проучвания до момента вещаят категорична победа на военния над Цачева, като "Маркет линкс" предрича 40,7 на 29,4% в полза на Радев, а "Галъп" - 55 на 45%. Подобни са резултатите и от анкетата на OFFNews, където 61% подкрепят номинацията на БСП, а 30% тази на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12030

173

Георги Любомиров

11.11 2016 в 13:37

Не само Цачева се разплака. Посегнах към носната си кърпичка и аз -:)

77927

171

El Commandante

11.11 2016 в 11:13

"някъде другото лято ще се видим на Орлов мост със свирки."

Предвождани от Асан Кришнаря?

Малко се съмнявам, до другото лято АзБ мое да свие знамената и да врътне кранчето на грантовете...
Ако Доналд практисва тва дето прийчва, режим чейнджовете ше излязат от мода...

77927

170

El Commandante

11.11 2016 в 11:10

"стига си лъгал жената, че от Президента нищо не зависи"

чесъне, защо бе, се правиш че не разбираш, м?

17439

167

мнение от IP

11.11 2016 в 10:41

Само ще кажа на тези, които са гласували за Трайков, че като гласуват за Радев някъде другото лято ще се видим на Орлов мост със свирки. Подценяват БСП и ДПС.

17439

166

мнение от IP

11.11 2016 в 10:36

Радев сам по себе си не може да навреди. Само с изказвания.Той ще си разследва кой пуска кемтрейлса. Но БСП може. И ще го направи. Само като си помисля за Нинова и Йотова от двете му страни ми прилошава. Цачева е ужасен избор, но повръщайки ще гласувам за нея. Не подкрепям никого би бил истинския ми избор, но никой няма как да го отчете. Никой няма да си каже, "я, спечелих с 10% например, срам ме е". И защо си държат еднакво ръцете отпред? Никакво въображение в пиарите:) Или си ги менкат:)