Битката в "Младост" с акцент зелените площи

OFFNews 10 ноември 2016 в 10:34 2578 1

Спиране на презастрояването на столичния район "Младост" и запазване на зелените площи в района обявиха за акцент в програмите се кандидатите за кмет Мария Илиева от ГЕРБ и независимата Десислава Иванчева, подкрепена от "Нормална държава". Двете дами дебатираха преди балотажа в неделя по бТВ. 

Мария Илиева от ГЕРБ изтъкна, че са предприети законодателни инициативи, които защитават зелените площи в междублоковите пространства, като не позволяват промяна в предназначението им. Единственото, което е допустимо да се строи върху тях, са детски площадки и подземни паркинги, но само при условие че върху тях ще бъде озеленено. Промените са минали през Министерски съвет и предстои да влязат в Народното събрание.

Бих прегледала всички издадени разрешителни за строеж, коментира още Илиева, след като досегашният кмет Цвета Авджиева, също от ГЕРБ, подаде оставка след скандал и протест срещу застрояването на детска площадка. Ако се установят нарушения, има органи, които могат да бъдат сезирани, изтъкна Илиева. Тя допълни, че в момента се прави преглед на общия устройствен план на района. Според плана от 2009 г. 1 млн. квадратни метра са предвидени за зелени площи, уточни тя. 

„Нашата визия е „Младост” да бъде зелен, подреден и уютен. За да стане всичко това, е необходимо да спрем презастрояването”, каза Десислава Иванчева. „В момента е хаотично, няма визия, строи се на парче”, изтъкна тя. Иванчева отбеляза, че Илиева и бившият районен кмет са от една партия, 10 години управляват „Младост” и винаги има съмнение, че нещата може да не излязат наяве. Вариантите за спиране на строителството на зелените площи е референдум, за който са събрани 12 000, както и чрез преразглеждане на разрешителните за строеж, посочи Иванчева. 

По думите на Мария Илиева въпросът с настаняването на деца в детските градини в „Младост” е решен. Илиева обаче призна, че не е решен още въпросът с яслените групи. Според нея 400 деца чакат за ясла, а само 30 за детска градина. В момента детска градина за 10 групи се строи в „Младост” 4.

Иванчева обаче коментира, че недостиг на детски градини има и деца от „Младост” посещават градина на друго място. 

В дебата се включиха с въпроси граждани събрали се пред общината. Какво работи Иванчева, попита жена от лагера на Илиева. От два месеца съм заета с каузата за събиране на подписи за референдума и кампанията за кмет, имам фирма за международен транспорт и магазин за козметика за коса, обясни Иванчева. 

„Не живея в района. Живея в София. Какво значение има адресната регистрация в случая? Управлявала съм хора, проекти, бюджети, имам професионалната компетентност, познавам района прекрасно, защото се занимавам с неговите проблеми от 2009 г.”, отговори Илиева на въпрос "Как ще ни убеди, че човек който не живее в "Младост" е по-подходящ за кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови