Българинът се сети да пита Google какво е мажоритарна система, след като гласува "за"

Пикът на търсенията е в 9 сутринта и 20 часа вечерта

Николаос Цитиридис 07 ноември 2016 в 13:21 33509 4

Бум на търсенията в страницата на Google с въпроси какво е мажоритарна система и колко е субсидията на партиите е имало в деня на вота.

Това показват данните от сайта Google Trends, който показва кога и какво търсят потребителите на най-голямата уеб търсачка.

При малко под 50% избирателна активност над 3 млн. души вчера дадоха своя глас на референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов и неговия екип.

Близо 72% от гласувалите са казали "да" на това, че подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Въпреки тази категоричност на българския гласоподавател, статистиката на Google показва, че в предиобедните часове на изборния ден е имало бум на търсенията "Какво е мажоритарна система". Тази ключова дума има пик и след края на изборния ден.

Според Google Trends най-много такива търсения са правени от София, Русе и Велико Търново.

Като свързани теми по тази ключова дума Google ни дава три - популизъм, Ивайло Калфин и гласът на народа.

Близко до това търсене са били и следните въпроси, които хората задават на Google - "За какво е референдума?", "Какви са въпросите на референдума" и други.

Също така засилен интерес в търсенията в Google е имало и за това колко е субсидията на партиите. Пикът на търсенията за това са били около 11 часа в изборния ден.

На въпроса в референдума "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори" 72% от гласувалите са отбелязали "ДА" в бюлетината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

4

Angel Angelov

07.11 2016 в 20:39

Аз имам обяснение за себе си... Лично аз преди да прочета статията бях един от тези дето потърси точно "Мажоритарна изборна система". Сега наясно съм че при избора на президент и кметове мажоритарната система е в пълното си прилагане. Но в един момент толкова много сайтове, сайтченца, новинарски агенции баби, куцо, кьораво и сакато започна да обеснява какво е "Мажоритарна система с гласуване в два вота". че си рекох... дей .. аз дали вярно знам какво е... чакай да видя.. може пък да съм объркал.. Да и аз търсих (не че намерих нещо което да е обективно). Но след като всеки ти обеснява какво е едно и също нещо по 1000 варианта се питаш.. дали не грешиш

11178

2

Крушата

07.11 2016 в 14:41

И какво искате да изкажете чрез тази статия offnews.bg!!!
Това че българите сме твърде плиткоумен и ограничен народ?
Аз пък за такива като вас имам много по-гнусно мнение, ама ще си спестя да го излагам, че отрано вече ми се догади.