71 партии и 3 коалиции започват битката "лице в лице" за всеки глас

Фандъкова стартира от НДК, Мирчев атакува поста й от поляната срещу пазара в "Люлин"

OFFNews 25 септември 2015 в 07:08 3603 1

Предизборната кампания за местна власт и информационно-разяснителната кампания за референдума за дистанционно електронно гласуване, които ще се състоят на 25 октомври, започват днес. 

Почти всички партии залагат на агитацията "лице в лице", борбата ще е за всеки глас, а надпреварата толерантна, според предварителните обещания на централите на формациите. 71 партии и три коалиции са регистрирани в ЦИК за участие в местните избори.

ГЕРБ ще се бори за гласовете на избирателите, които да осигурят на партията поне 100 кметски места, БСП се надява на 70 кмета. Като дебютант на местни избори Реформаторският блок измерва доброто представяне с около 40 градоначалника. 

За целта най-голямата партия в управлението залага на слогана "Видими резултати", червената опозиция е избрала мотото „За хората и общините”. Реформаторите ще предлагат на избирателите "Истинските неща" или "Коренна промяна".

РБ открива официално кампанията си на 30 септември пред Народния театър с концерт на "Фондацията", там стартира и кампанията на кандидата за кмет на столицата Вили Лилков. Поканени са всички кандидати за кметове и общински съветници от цялата страна. 

Фаворитът в надпреварата в София Йорданка Фандъкова открива кампанията си днес в НДК, тя ще представи програмата за новия мандат. 

Опонентът й проф. Михаил Мирчев тръгва към нейния стол на "Московска" 33 от поляната срещу Кооперативния пазар в "Люлин" днес. Там „БСП лява България" открива предизборната си кампания от 18 часа. Ще присъстват председателят на НС на БСП Михаил Миков, председателят на БСП-София и водач на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатите за районни кметове и общински съветници, кандидатите за кметове на кметства. В концертната програма ще участват Петя Буюклиева, Панайот Панайотов и младите изпълнители Красимира Иванова, Нора Караиванова, Бисер Иванов, Денислав Новев и Боби Мудолов. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и председател на централния предизборен щаб на партията, ще направи национално откриване на предизборната кампания утре в Исперих. “Либерални общини - демократична България!” е слоганът на ДПС за вота. На първия предизборен митинг Лютви Местан ще представи повече от 50 от кандидатите за кметове на общини на ДПС.

Масово объркване на избирателите очакват експертите, заради различните номера на партиите във всяко населено място. Гласуването ще е усложнено и от факта, че в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, част от тях, с по 5 бюлетини. За първи път общинските съветници могат да се избират с преференции. 

За участие в информационно-разяснителната кампания в националния референдум са регистрирани 30 партии, 1 коалиция и 8 инициативни комитета. С позиция „да” са 24 политически партии, 1 коалиция и 3 инициативни комитета. С позиция „не” - 6 партии и 5 инициативни комитета. За 1 инициативен комитет има отказана регистрация от ЦИК, а 7 регистарции на ИК са заличени заради недостатъчен брой от 2500 гласоподаватели.

Агитацията трябва да е на български език, припомни вчера ЦИК. Комисията ще следи и да не се смесват агитацията за кметове и общински съветници и за референдума. 

До 29 септември избирателите, които желаят да гласуват на референдума извън страната, трябва да подадат заявления. Те могат да направят това както по електронен път, така и в съответното дипломатическо или консулско представителство. 

Общият брой на подадените заявления за образуване на секции в чужбина до вчера бе 1149.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови