15% са сигналите за купен вот, а 73% - за хаос на изборите

Симона Костадинова 04 ноември 2015 в 17:10 3591 1

Предварителни данни от наблюдението (пряко докладвани нарушения в изборния ден)

Изборен туризъм, липса на предизборна кампания, проблеми с достъпа до бюлетина за референдума, организационен хаос при предаването на изборните книжа и хакерски атаки срещу сайтовете на институции.

Това са само част от проблемите, с които ще се запомнят тазгодишните избори според "Прозрачност без граници".

Според асоциацията, наблюдава се тенденция на драстично повишаване на организационните нарушения и нередности, както и тревожен ръст на сигналите за контролиран вот и натиск върху избиратели, в сравнение с предходни избори.

Предварителни данни на "Прозрачност без граници" сочат, че делът на организационните нередности е 73,23% - от всички докладвани нарушения в изборния ден, а контролираният и купеният вот - 15,66%.

Те заявиха, че ефективността на изборната администрация с всяка изминала година се понижава.

Според тях работата на СИК се влошава и липсва ръководство и отговорност за управление на процеса от страна на ЦИК. Те обърнаха внимание и на огромния брой сгрешени протоколи и невалидни бюлетини.

Според тях това показва, че има нужда от промяна в начина, по който се обучават комисиите.

От "Прозрачност без граници" подчертаха, че е имало неактуална и липсваща информация в регистрите за застъпниците и за постъпилите сигнали, а ЦИК са работили мудно и не са ръководили работата на СИК.

"Самите ние чакахме 20 дни да бъдем регистрирани като наблюдатели", заявиха те.

Те изброиха и няколко практики, с които се е пречело на хората да гласуват в националния референдум - не се е давала бюлетината, подчертава се, че участието не е задължително, изрично се пита дали искат да гласуват в националния референдум, насочват се само към бюлетините за местния вот.

"Прозрачност без граници" подчертаха, че са имали сигнали дори за починали преди години хора в изборните списъци.

Конкретни предложения за промени в Изборния процес

Според "Прозрачност без граници", за да се преодолеят всички тези проблеми, трябва да се промени подходът, по който се организира изборния процес.

Те предлагат две основни насоки за промяна- прецизиране на изборните списъци и нова организация на отчитането на изборните резултати.

"В момента избирателните списъци съдържат неактуални данни, мъртви души и са съставен по начин, който позволява да бъдат извършвани манипулации. Крайно време е да разполагаме с регистър на избирателите по настоящ адрес, който да въвежда ред в изборния процес", каза Ваня Кашукеева-Нушева - програмен директор на „Прозрачност без граници”.

Според нея трябва да бъдат направени отделни списъци с избирателите, които живеят в чужбина и с тези, които са в страната.

От асоциацията са на мнение, че трябва да се въведе и избирателен район "Чужбина", като целта е да не се изкривяват резултатите в малките населени места.

Предложението им за промяна в броенето на резултатите от изборите е да се създадат регионални преброителни центрове, което ще осигури и прозрачност на самия процес.

От асоциацията са на мнение, че така няма да се повтаря случилото се в "Арена Армеец".

Те призовават още гражданите и неправителствените организации да могат да атакуват решения на ЦИК.

"Ако имахме такива права, щяхме да обжалваме методическите указания на ЦИК за това да се питат хора дали искат бюлетина за изборите", каза Калин Славов - изпълнителен директор на „Прозрачност без граници”.

От асоциацията са на мнение, че за да се реши проблема с некомпетентните членове на комисии, трябва да се създаде регистър членовете на СИК, които вече имат практически опит, и да се използва той, а не да се викат произволни хора. Трябва да се подобри и самото им обучение преди вота.

"Видяхме, че връщането на избора на кметовете на малките населени места с до 100 жители доведе до стимулиране на изборния туризъм", отбелязват от асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови