Проф. Митев: Докладът на МОН е изопачен, а ефектът ще е съсипване на МУ-София

Александра Маркарян 30 септември 2016 в 13:59 11005 7

Одитен доклад на Министерството на образованието и науката уличи бившия ректор на Медицинския университет в София акад. проф. Ваньо Митев в десетки нарушения, сред които неспазване на законите, свързани с обществените поръчки, с обучението в системата на висшето образование, с трудовото законодателство. Срещу проф. Митев беше образувано досъдебно производство. Трима ключови служители на университета бяха уволнени.

Ректорът беше даден на прокурор от вицепремиера и министъра на образованието Меглена Кунева, ден по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде и пресконференция по темата. Днес даваме думата на проф. Митев, за да коментира подробно констатациите в доклада след одита на МОН.

Проф. Митев, съгласен ли сте с констатациите в одитния доклад на Министерството на образованието?

Категорично не, с нито една от тях.

В него пише, че сте харчили университетски пари, за да пътувате до "екзотични дестинации".

Никога, на нито една от тези командировки не съм бил сам. Те са били организирани, имало е и други ректори, и други представители на университети, също и на правителството. Учудвам се, че са извадили командировките ми още от първия мандат, въпреки че те са били одитирани и одитът на МОН не е намерил никакви проблеми в тях - става дума за тези до 2014 г.

Мога ли да Ви кажа малко за ползите от тези командировки? Рекордът ми е от една командировка, при която бяха привлечени 140 чуждестранни студента в Медицинския университет. Почти не е имало случай да се върна от командировка и да няма записал се студент благодарение на нея. Само един студент да се запише, той носи 48 000 евро печалба на университета. Така че просто е абсурдно да се говори, че няма смисъл от тези командировки. Да не говорим, че сключваме договори с други университети, и сключваме научни проекти. Една от командировките е до Иркутск, която е свързана с уникална разработка - има вещество, което се извлича от растението сибирска лиственица, което живее по няколкостотин години, над 500 години и което има връзка с удължаването на живота. Тази разработка върви. Има различни аспекти, които допринасят за развитието на университета, включително и икономически, включително научни и най-вече установяваме контакти - имаме много договори, които са сключени, и не виждам на какво се базират тези обвинения. Как можаха тези командировки досега да бъдат нормални и този одит да ги изкара просто нецелесъобразни? Те са одитирани многократно.

От Прокуратурата твърдят, че сте сключвали договори със съпругата си, с двете си дъщери, както и със сестра си. Какви са били тези договори?

Няма такова нещо. Съпругата ми преподава допълнително във "Филаретова" - нашия медицински колеж, както и сестра ми. Всеки, който преподава там, получава пари за тази работа. И това не са огромни суми. Има си регламент. Всеки, който преподава извън факултета, получава възнаграждение за това преподаване. То е регламентирано. Що се отнася до дъщерите ми, те имат граждански договори и общата заплатена им сума е до 2000 лева за трите. Едната е юристка, тя дава юридически консултации, другата е специалист по трудова медицина. Нещата не са така, както бяха представени от Главна прокуратура. Все пак има документи и това ще излезе наяве.

Твърдят също, че сте получили хонорар в размер на 63 500 лева през 2016 г. За какво е бил той?

Не, не е толкова. Главната счетоводителка ми каза, че той е 43 100 лева - това не е хонорар от университета, а заплащане по научни проекти. Аз участвам в много научни проекти. Не само тази година, а всяка година имаме много спечелени научни проекти, по които се заплаща трудът на тези, които работят. Не получавам само аз, получава целият колектив.

Когато говорим за пари, се казва с упрек, че заплатите в университета, включително Вашата, чийто брутен размер е близо 9000 лева, са твърде високи. Към това се прибавя и твърдението, че за една и съща дейност е било плащано два пъти - били сключвани трудови договори за цял щат и отделно граждански, които, според авторите на доклада, освен всичко друго няма как да бъдат изпълнени в рамките на работното време. Цялото внушение е, че са били източвани пари.

Първо да отговоря за заплатите. Моята се формира по следния начин: преди 8 години заварих някакво ниво на заплата за ректор. През всяка от тези 8 години сме вдигали заплатите с минимум 10%. Имаше една година, в която ги увеличихме с 30%. Вдигайки другите заплати, се вдига и моята. Няма някакво специфично вдигане само на моята заплата. Така се стига до това ниво, на което е в момента. Разбивката на това как се формира моята заплата е направена в доклада - има 600 лева за голям докторат, но всички получават толкова, има за прослужено време, има за специалност. Няма нищо необичайно в моята заплата. Аз казвам, че доходите на преподавателите са вдигнати 3-4 пъти, откакто съм ректор, и аз се гордея с това. Има ли нещо осъдително в това? И въпреки това оставям 100 милиона лева излишък на университета - факт, който изобщо не се коментира. Много съм учуден как мога да бъда обвинен в безстопанственост при положение, че оставям 100 милиона лева, а съм заварил почти 0.

Що се отнася до т. нар. дублиране на дейност и заплащане: хората, които са работили извънредно, трябва да получат заплащането си. Нашето натоварване е огромно, работата, която вършим, е огромна. Те не биха могли да извършат всички неща, които се изискват от тях, в рамките на работното време. Те са работили и в събота, и в неделя и получават възнаграждение. Тази забележка също не я намирам за уместна. Не може да караме хората да остават след работно време, да работят събота и неделя, понеже ги пришпорваме да дават резултати по-бързо, и да не им се полага заплащане за този труд.

От таблицата със заплатите в доклада е видно, че шофьорът ви е изпълнявал и длъжността охранител. Имало ли е заплахи към Вас?

Не, никаква заплаха не е имало. Това беше просто форма шофьорът ми да получи допълнително възнаграждение, защото обикновено работя по 10-12 часа. Сутрин излизам в 7 ч. и като се прибера примерно след 12 часа, този човек работи ден и половина. Ако си наема втори шофьор на пълен работен ден и например ги сменям по средата на работния ден, това ще излезе много по-скъпо на университета, отколкото да сключим договор за такава проформа длъжност, за да получава още половин работна заплата. Пак става дума за покриване на работното време, в което е ангажирано дадено лице.

Сериозен акцент е поставен в доклада върху това, че сте плащали на юридически и физически лица, за да извършват посредническа дейност по набирането на чуждестранни студенти за университета. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова спомена, че на физически лица - студенти - са били плащани средно по 100 000 лева годишно. Целесъобразен ли беше този разход?

Става дума единствено за следното нещо - изплащат се 10% комисиони на човек, който докара реален студент. Този реален студент се удостоверява с документ, пълномощно, че е представлявано от това лице. Зад всеки един, който е получил комисиона, могат да се открият лицата, които са му дали пълномощно да ги представлява. За нищо друго не е плащано. 

Става дума за 10% комисиона. Искам да обърна внимание, че в другите университети, с изключение на Пловдив, е 15%. Всеки, който докарва чужди студенти, получава 10% комисиона за всеки човек, когото е довел, и то само за първата година. В нашия случай това е равно на 800 евро. Ако се направи сметка за целия период на следването и се извади тази сума, от всеки чужд студент остават 47 200 евро печалба за университета.

Защо сте предприели действия по събарянето на сграда - публична държавна собственост?

Тук има два различни въпроса. Единият е да изберем изпълнител. Това беше свързано с огромни трудности. Трябваше да направим един куп съгласувания, включително с болниците, с други общински органи - по какъв начин ще стане събарянето... Има фирма, която спечели обществената поръчка.

Другото е да имаме разрешение за събарянето на сградата. Ето тук възникна проблем. Бившият областен управител каза, че това трябва да мине през Министерски съвет, пуснали сме документи и чакаме решението. Не е почнало събаряне, една тухла не е съборена. Ако събарянето беше започнало, преди да получим разрешение, тогава разбирам да ме обвиняват в нещо, но нищо не е направено. Чисто и просто човекът, който ще събаря сградата, се знае. И когато се получи това разрешение, веднага може да се пристъпи към събаряне. Тук не виждам абсолютно никакъв проблем.

Докладът внушава, че обучавате незаконно студенти в чужбина, които сте приемали без изпити по биология и химия, а само с изпит по английски език...

Да, това са два различни въпроса. Между другото, новата ректорка също ги записва с изпит по английски, а не с биология и химия. Ако аз съм обвиняем за това, всички ректори трябва да отидат на прокурор. Това е абсурдно - никога не сме приемали чуждестранни студенти в платена форма на обучение с изпити по химия и биология.

Изискването за явяване на тези два изпита важи за тези студенти, които искат да се обучават в държавна поръчка, да не плащат - те трябва да се явят на изпитите и да ги държат на български език. Нали разбирате, че нито един чуждестранен студент не може да изпълни това условие?

Това се прави навсякъде и това е одитирано. Прави се от 20 години непрекъснато и не мога да разбера как така изведнъж стана престъпление.

Що се отнася до изнесеното обучение, то е направено след съгласуване с МОН. Ние имаме черно на бяло разрешение от тогавашния министър, преди 3-4 години, това също е одитирано от МОН. И след 2014 година се оказва, че това е незаконно. Не мога да го разбера. Защо да е незаконно нещо, което носи само печалба на университета? Това са центрове за изнесено обучение, не филиали, не виждам никакъв проблем. Стигаме до същото - предишния одит не намира проблем в нещо, което според сегашния одит е проблем. Министерството веднъж ни разрешава, а сега ни казва, че сме извършили нарушение. Закриването на тези предклинични центрове, както е препоръчано от одита, ще ни донесе огромна загуба - финансова и още повече морална. Тези центрове и хора, които набират студенти за университета, правят безплатна реклама и не само на университета, но и на българското образование. Другите медицински университети печелят косвено от това - че ние им правим безплатна реклама.

Аргументът в одитния доклад е, че обучение по този начин противоречи на изменения в Закона за висшето образование, направени през март 2016 г.

През 2016 година аз не нося отговорност, вече не съм ректор. А до 2016 г. е било законно. Не може да ми вменяват това. Какво сме виновни, че до 2016 г. не е имало такова изискване в закона? Ние сме действали по стария закон, по старите нормативни уредби.

Защо Ви беше необходим Range Rover за малко над 177 хил. лева? В доклада се твърди, че е имало и нарушения при обществената поръчка, защото са били поставени ограничаващи условия за техническата спецификация и че това е ненужно скъп автомобил.

Политика на нашия университет още от предишните ректори е да се купува по-скъпа кола, която да се кара по-дълго време, защото това излиза по-евтино. За последните 20 години Ректоратът е купил 4 коли, една от които вече е на скрап. Другата кола, която заварих от бившия ректор, е на 12 години, тя е аут и продължава да върви. Трябваше ми високопроходима кола, защото обикалям навсякъде със студентите, пуснахме обществена поръчка, която не е ограничаваща - поне пет фирми можеха да кандидатстват, но се яви една фирма. Тази кола ще бъде карана поне 15 години. Ако се направи сметка какви пари са били отделяни за коли през последните 15 години, ще стане ясно, че сме отделили много по-малко, отколкото други университети, които са по-малки от нас, но си сменят колите много по-често. Тук също не виждам с какво сме ощетили университета.

В доклада пише, че всички договори за строителство на университета са с фирмата "Техно - енерджи" или тя е един от участниците. Защо се спряхте на тях?

Не сме се спирали на тях, просто печели този, който даде най-добрата оферта. Но тук има малки пропуски - има и други фирми, които са печелили. Има една - може да се провери, тя е която в момента прави ремонта в Медицинския университет, в "Майчин дом". Има и друга обществена поръчка, която не знам защо се замрази, блок №6 в Студентски град. Най-голямата поръчка е извършена по времето, когато аз не съм бил ректор, през 2016 г. - за новото общежитие, което е на стойност 16 милиона. Кандидатствали са 6 консорциума и печели консорциум, в който участва и въпросната фирма. Няма обжалване, няма нищо. Тогава вече не съм бил ректор. Това означава, че са дали най-добрата оферта, какво друго обяснение да има?

Според Вас всяко от обвиненията е безпочвено. Тогава защо докладът е в този вид и защо срещу Вас се води досъдебно производство?

В университета в момента има много тежка ситуация, в която цялото ръководство поиска оставката на новия ректор проф. Вихра Миланова и то доста преди да е излязъл одитът - не във връзка с одита, а преди да излезе той. То е защото тя от месец юли просто започна да управлява абсолютно самостоятелно, без да се съобразява, без да ни пита за нищо, направи кардинални промени, без да пита нито заместник-ректори, декани. Ние сме един екип, който е управлявал 8 години. Когато стана ректор, тя се кле, че ще управлява с този колектив, че колективното начало ще бъде спазено. В момента тя управлява абсолютно еднолично. Имам чувството, че изпълнява нареждания, които се спускат отнякъде. Смятам, че МОН с този одитен доклад много грубо се намесва в нашата автономия и целта е да ме отстранят. Това означава човек с такъв университет, който е направил толкова много за университета, да бъде премахнат и да бъде смачкана всяка опозиция и всякакъв глас против това, което прави Вихра Миланова в момента.

Тя уволни трима шефове на отдели, които не съм ги назначавал аз, а ректори преди мен, преди 25 години. Имаме трима ректори с по 2 мандата. Тези служители са били абсолютно безупречни. Сметната палата ни завери без никакви забележки финансовия отчет по времето на този одит на МОН. Това е отбелязано с едно изречение. С едно изречение е отбелязано, че сме финансово стабилни. АДФИ също направи целева проверка и не намери проблеми. Само този одит на МОН намери проблеми. Това не е ли целенасочено?

Защо му е на Министерството на образованието да се бърка в автономията на един успешен университет?

Най-успешният. Ние сме на първо място според НАОА по всички четири медицински направления. В международните класации може да видите нашия университет и Софийския университет. Те просто ни съсипват.

Защо?

Не знам, този въпрос трябва да го зададете на други хора. Съсипват ни с тези измислени нарушения и престъпления в кавички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

7

Big Smile

30.09 2016 в 20:26

От научна работа не му е останало време да се отчита нагоре...
Го-о-о-ляма грешка!
Viva S.Markof!!!

11751

5

Big Smile

30.09 2016 в 16:32

Интересно, като работи по толкова много научни проекти кога му остава време да си управлява академията?
Viva Vishinski!

17439

3

мнение от IP

30.09 2016 в 15:59

Ей, много работят тия хора бе! Дали е привлечен някой студент от Сейшелските острови? Ако не - жалко...голям пропуск. Политиката да се купуват скъпи коли, за да е по-евтино е на всички, боравещи с обществени средства. Човекът ходи със студентите навсякъде - за гъби също. Само мейли от задната седалка не може да пуска, ама ще го преживее...

10538

2

Black Hex

30.09 2016 в 15:14

Бързай, имат 5 годишен финансов план без лихви!

12761

1

cepcem

30.09 2016 в 14:37

"...да се купува по-скъпа кола, която да се кара по-дълго време, защото това излиза по-евтино."

Ай, да му се не види. Е къде бил ключа за бараката. А ние се чудим що ни изиза поддръжката на автомобил скъпо.

Простата истина, дами и господа, е че евтиното винаги, повтарям, винаги излиза по-скъпо. Та трябва да се купува скъпо, за да излиза евтино.

Отивам до Балкан Стар да ми сметнат с новия GL колко по-евтино ще ми бъде.