Онлайн референдум пита „забранените” от парламента въпроси

OFFNews 14 октомври 2015 в 13:50 3003 0

Ива Таралежкова

Онлайн платформа - „Забраненият референдум” - дава възможност всеки българин, който поиска, без ограничение във възрастта, местоживеенето или по някакъв друг признак, да даде своя вот по двата отхвърлени от парламента въпроси – за мажоритарния вот и задължителното гласуване.

Платформата няма претенции за представителност, не се събират лични данни като ЕГН или адрес на „гласоподавателите”. Единствената идентификация е чрез адрес на електронна поща, а да гласуват имат право дори младежи до 18 г.

Платформата е отворена за гражданския вот до 25.10.2015г. – денят, когато ще се осъществи и редовният национален референдум.

Зад кампанията „Забраненият референдум” стоят стотици граждани и граждански организации от цялата страна.

За целите, очакваните резултати и смисъла да създадеш платформа, която се стреми да променя нагласата „нищо не зависи от мен” разказва Ива Таралежкова – председател на УС на мрежата Форум Гражданско Участие – основен организатор на кампанията.

- Г-жо Таралежкова, как и защо възникна идеята за кампанията „Забраненият референдум”?

„Забраненият референдум” е реакция. Това е отговорът на повече от 240 активни граждани и граждански организации на решението на депутатите да отхвърлят два от общо трите въпроса, които първоначално бяха предвидени за включване в националния референдум на 25-и октомври. Остана единствено въпросът за електронното гласуване.
Социологическите проучвания, както и събраните през 2014 г. над 500 000 подписа в подкрепа на провеждането на референдум за изборните правила показаха, че другите два въпроса са също толкова важни за хората.

За да предостави възможност на гражданите да изразят мнението си по тях, Форум Гражданско Участие в широка коалиция от партньори и съмишленици от цялата страна стартира инициативата „Забраненият Референдум”. В основата на инициативата е провеждането на онлайн референдум по отхвърлените от парламента въпроси. За целта създадохме платформа zareferendum.bg, където гражданите могат да заявят своята позиция за мажоритарния вот и задължителното гласуване. Платформата е максимално ясна и опростена. По никакъв начин не се опитваме да агитираме гражданите как да гласуват. Напротив, публикували сме информационен лист с аргументи „за” и „против” и по двата въпроса и всеки гласуващ свободно отбелязва позицията си.

Кампанията ни стартира точно преди месец – на 13.09.2015 г., с импровизирано „Гражданско събрание", което имаше в дневния си ред една единствена точка – вземане на решение за провеждане на онлайн референдум. Гласуването на „гражданското събрание” се извърши от 11 точки на България - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, с. Горица, Карлово, Плевен, Пловдив, Русе, София и Търговище. С 238 гласа „за” и 2 „против” събранието даде „зелена светлина” на инициативата. И само в първите два дни от кампанията гласуваха повече от 200 човека...

- Какъв е смисълът от такава инициатива, след като това не е официален референдум?

Смисълът на инициативата е, че тя насърчава хората да изразят мнението и позицията си. И то да я изразят онлайн – а живеем във време, в което хората са много активни именно там. Вярваме, че инициативата ще достигне и до младите хора, за които виртуалната среда е „втори дом” и ще ги мотивира да изразяват гражданската си позиция.

Младите хора имат нужда от информация и образование по въпроса „какво означава да си гражданин”. Надяваме се, че гласуването на zareferendum.bg и запознаването с информацията, публикувана там ще ги накара да проявят повече активност и желание да се включват в обществени дебати.

От друга страна, гласуването онлайн на платформата е и един вид „репетиция” за електронното гласуване, което вярваме, че ще бъде въведено в България – неизбежно е, като се има предвид развитието на технологиите, мисленето на хората, а и динамичния живот, който живеем. В тази връзка - инициативата допълва и подкрепя националния референдум.

- Кои са организациите и гражданите, които подкрепят идеята?

„Забраненият референдум” е подкрепен от множество неправителствени организации – членове на ФГУ и на други мрежи. Инициативата е подкрепена и от активни граждани от цялата страна, както и такива, живеещи в чужбина. Още в началото сформирахме широка коалиция от партньори, които се ангажираха с конкретни дейности по кампанията – напр. помагат на хора, които нямат необходимите умения да гласуват, да разпространяват информация и т.н. Смятаме, че участието в кампанията допълнително ще активизира нашите партньори.

- Стартирахте преди месец? Какво се случи оттогава? Гласуват ли гражданите? 

Началото беше наистина много силно.

Както вече споменах, само за първите два дни бяха натрупани над 200 гласа. Постепенно първоначалният ентусиазъм поспадна, но все пак гражданите продължават да гласуват. Впрочем, осъзнаваме, че това е нормално и обяснимо. За да има постоянен ентусизъм, той трябва да се поддържа постоянно. Особено, когато става дума за „гражданството”. Ситуацията на българина е такава, че той трябва „да гаси много пожари”, свързани със всекидневното му съществуване. И ролята му на гражданин остава някъде в периферията... Някак си знаем, че това е важно, но винаги други неща са приоритетни.
Би било хубаво да осъзнаем, че ако сме активни граждани, отстояваме позициите си, не се страхуваме да питаме и да искаме, то тогава и битието ни ще се промени. Всъщност – ние това целим.

Но, да се върна на въпроса. Това, което правим е момента е да върнем ентусиазма на гласуващите. Реализираме съпътстващи инициативи, публикуваме активно в социалните мрежи, насърчаваме хората един по един. Защото вярваме, че идеята си заслужава усилията.

- При какъв брой събрани гласове ще считате кампанията си за успешна?

В началото на инициативата говорихме, че кампанията ще бъде успешна, ако съберем над 480 гласа, т.е. ако позицията си изразят два пъти повече граждани, отколкото са депутатите. Разбира се, този резултат беше надхвърлен още през първите няколко дни на кампанията.

Друго възможно число е 2500, т.е. колкото гласа са необходими за регистриране на инициативен комитет за застъпничество в ЦИК. Достигането до тази бройка би било хубав резултат.

Всъщност, както ви казах в началото, идеята на тази кампания не е да броим гласове, а да стимулираме гражданите да са активни и да изразяват позицията си. В тази връзка, ние отчитаме всеки един глас като постижение. Защото, както гласи африканска поговорка, „за да отгледаш едно дете е нужно цяло село”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови