Майкъл Кьогелер, Microsoft: Технологиите увеличават прозрачността на процесите в публичния сектор

Явор Цветков 01 ноември 2016 в 16:35 5958 1

Майкъл Кьогелер

Майкъл Кьогелер заема позицията на генерален директор на Microsoft за район Multi-country Europe oт 1 юли 2015 г. В тази си роля той наблюдава и движи операциите на компанията в 15 от най-бързо развиващите се страни в Централна и Източна Европа. Преди това e бил генерален директор Marketing & Operations за компанията в Близкия Изток и Африка. Преди да се присъедини към Microsoft през 2003 г., Кьогелер има повече от 10-годишен опит в мениджмънта и ИТ консултациите за компании като McKinsey & Company, KPMG Management Consulting, Lotus, IBM Consulting и EDS Consulting.

Наближава краят на една година, през която видяхме много нови устройства и технологични иновации като цяло. Беше ли добра година за Microsoft, предвид и новини, които обявихте миналата седмица?

Годината все още е добра за нас. Отчитаме много добри резултати за Оutlook.com, One Drive, както и при иновативните ни продукти като HoloLens, например, насочени към крайните потребители. През изминалата седмица представихме Surface Studio, едно прекрасно решение. Бизнес продуктите и услугите ни са също с много добри резултати, така че може да се каже, че сме доволни от годината.

Според Вас, коя ще бъде голямата ИТ сензация през 2017 г.?

Има няколко световни тенденции, които се развиват в момента. На първо място са облачните услуги, които всички ползваме – от бизнеса до крайните потребители. Най-голямото преимущество при тях е, че дават достъп до данни, информация и дори снимки по всяко време, независимо къде се намирате. На второ място е мобилността – не под формата на мобилни устройства, а достъпът до информация навсякъде, по всяко време и от различни устройства. Третата тенденция е Big data (обеми от данни) в комбинация с “интернет на нещата”.

Какво означава всичко това за крайния потребител?

Технологиите се развиват изключително бързо и според мен ефектът от това е да се улесни всекидневието ни. Аз лично не искам да бъда информиран от Cortana или Siri, че полетът ми е със закъснение, когато вече съм на летището. Искам по някакъв начин системата да да разбере, че полетът ми закъснява с два часа и автоматично да промени алармата и да ме събуди в седем сутринта, вместо в пет. Това е идеята на сливането на технологиите с ежедневието ни. В момента работим с компания, която иска да създаде „умен“ хладилник, който знае какви продукти има в него. По този начин, когато искате да направите спагети “Карбонара” за вечеря, но нямате спагети, хладилникът автоматично ще поръча.

Известно е, че Microsoft подкрепя много проекти в обществена полза в региона и в частност България. Разкажете малко повече?

Като компания Microsoft инвестира в развитието на обществото. Според статистиката младежката безработица може да достигне до 12.8% до 2018 г. Усилията на Microsoft в тази област включват инициативата YouthSpark, която работи в партньорство с правителства, НПО и бизнеса, за да даде по-добри възможности на младежите в образованието, намирането на работа и предприемачеството. Статистиката сочи, че в България има 20 000 свободни позиции в ИТ сектора, но младежите се нуждаят от подходящо образование, за да заемат тези работни места. Наскоро стартирахме един съществен проект в тази насока съвместно със Софтуерния университет в България, за да запълним празнината в пазара на труда по отношение на уменията в програмирането. Отделно, над 800 училища в България са въвели платформата O365 Education в преподаването си. В България годишно инвестираме 250 000 щатски долара в различни образователни програми като обучение на учители, разработване на електронно съдържание и имплементиране на образователни платформи.

Наскоро, български ученик, обучаващ се в програмата YouthSpark, спечели състезанието Microsoft Office Specialist World Championship в Орландо. Георги Бошев стана победител сред 400 000 участници от над 130 държави.

Споменахте правителства, как Microsoft подпомага за трансформацията на публичния сектор в технологичен аспект?

Все повече правителства и институции използват технологиите, за да увеличат прозрачността на процесите и да намалят корупцията. Технологиите имат огромен потенциал да помогнат и в образованието, и здравеопазването, като намалят бюрокрацията и направят процесите по-ефективни и бързи. Много правителства започнаха работят и за постигането на по-голяма енергийна ефективност и по-висока устойчивост на околната среда чрез дигитална трансформация. Нека Ви дам един пример с Хърватска. Там стартирахме проект за дигитално образование CARNet (Croatian Academic and Research Network), финансиран от Европейския съюз. Основната цел на проекта е да създаде „дигитално зрели“ училища. На този етап сме им предоставили 10 800 устройства с Windows 10 и Office 365, които се използват в процеса на преподаване и учене. В България работим с Националния осигурителен институт в посока намаляване на разходите и оптимизиране на работните процеси, чрез използване на облачни технологии. В допълнение НОИ изгради система, която свързва държавите от ЕС в обща система за електронен обмен на социално осигурителна информация (EESSI).

Друг пример е Малта, където правителствената ИТ агенция MITA използва нашите решения, за да направи администрацията по-ефективна и в същото време да трансформира обществените услуги чрез прилагане на облачни технологии. На световно ниво бих посочил Мексико, където данъчната им администрация успя да намали разходите си и да повиши събираемостта в резултат на ползването на облачните решения на Майкрософт. Като цяло правителствата разполагат с всички компоненти, които са необходими за дигиталната им трансформация, но им е необходимо и желанието за промяна. Тогава нещата започват да се случват.

Кои, според Вас, са предимствата на решенията на Microsoft пред отворения код?

На първо място искам да кажа, че в Microsoft работим много с отворен код. Според последни данни от GitHub, Microsoft е с най-голям принос към отворения код. Имаме много стандартизирани продукти, платформи и протоколи с отворен код. Като компания работим за интеграция и правим всичко възможно продуктите ни да работят с отворен код. Един пример – най-бързо развиващият се бизнес, базиран на облачната ни платформа Azure, е с виртуални машини под Linux.

Според мен повечето хора прибягват до отворения код защото е безплатен. Но не взимат под внимание разходите по имплементиране на софтуера, поддръжката му, обучение на потребителите да работят с него и т.н. По мои наблюдения, част от миграциите към софтуер с отворен код в публичния сектор се провалиха или пък бяха изоставени именно под влияние на тези фактори. Отвореният код е чудесно нещо и Microsoft допринася много за общността, но всеки трябва да има достъп до точните инструменти, от които се нуждае и да ги комбинира по оптимален за него начин.

В публичното пространство съществуват дискусии относно бизнес модела на Microsoft по отношение на партньорите ви. Вашият коментар?

Microsoft винаги е работила с партньори и този бизнес модел ще продължи да се използва. Microsoft е това, което е, благодарение на партньорите ни. В Европа работим с над 40 000 партньора, а те от своя страна комуникират директно с клиентите. При сделките ни с правителства, не само в България, винаги работим с партньори, които предлагат решения на Microsoft.

Инвестираме в развитието на нашите партньори и те от своя страна инвестират в собственото си развитие, за да отговорят адекватно на нуждите на клиентите. В този процес някои се трансформират заедно с нас и клиентите ни, докато някои избират да поемат по друг път. Работата с партньори ни позволява да предоставим на клиентите си най-добрите решения, съобразно нуждите им. Този модел ни дава възможност да комбинираме решенията и платформите ни с експертизата на партньорите ни за местния пазар и специфичните им знания за различните индустрии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови