Константин Проданов: Няма да се коалираме с ГЕРБ и популисти-шарлатани

Цял живот се занимавам с рискови инвестиции. Не сбърках, че станах лидер на АБВ, убеден е председателят на лявата партия

Светослав Метанов 23 март 2017 в 09:00 10357 6

До изборите остават броени дни, а една от неизвестните според социолозите е в представянето на коалицията "АБВ-Движение 21". Според някои изследвания те са близо до 4-процентната бариера за представителство в парламента. За шансовете на формацията и възможностите за следизборно сътрудничество разговаряме с новия лидер на АБВ Константин Проданов. Той замени на върха в лявата партия бившия президент Георги Първанов преди едва два месеца.

- Г-н Проданов, очевидно е, че станахте лидер на АБВ в изключително тежка ситуация след провала на партията на президентските избори. Чувствате ли се като човек, който си е купил фабрика на 8 септември 1944 г.?

- Избирането ми за председател на АБВ само като времеви период може да се свърже с президентските избори, но в никакъв случай с техния резултат, който аз, впрочем, не бих окачествил като провал. Резултатът разбира се можеше да бъде по-добър, но той трябва да се постави в контекста на изключително неблагоприятната конюнктура - непредизвикания „развод“ с БСП в последния момент, последователно насажданото впечатление, че има само двама кандидата, а останалите са миманс, развихрянето на непознат досега популизъм и залитане към несистемността. Припомням всичко това само за да подчертая, че президентските избори не бяха за нас 8 септември. Тази промяна назряваше с времето. АБВ се настани трайно в политическото пространство, премина сравнително стабилно цял цикъл избори – европейски, парламентални, местни и президентски, намери място в парламента, натрупа опит в изпълнителната власт, завоюва позиции в местната власт. Това даде време и възможност да подготви също нужните кадри от по-младото поколение, които да поемат от утвърдените партийни лидери с признат авторитет задачата да изведат АБВ на по-висока политическа орбита, в съответствие с промяната на обществените нагласи и тенденции и очакванията на гражданите. Поемането от моя страна на лидерството на АБВ, за някои може да се струва рискова инвестиция, но аз цял живот се занимавам професионално с рискови инвестиции и мисля, че не съм направил погрешен избор. Най-вече защото това е възможност да се направи нещо ново, различно и смислено в лявото пространство - нещо, от което България има нужда.

- Вие многократно сте заявявали, че сте били против участието на АБВ в правителството „Борисов-2“, в което бяхте партньори основно с десни и националистически партии. Как сега ще обясните на хората, че сте алтернатива вляво?

- Действително, макар и да не бях тогава в ръководството и не съм участвал във вземането на това решение, не само аз, но и и други колеги бяхме против участието на АБВ в дясно управление. Решението не беше взето лесно, но надделя виждането, че в такова преобладаващо дясно правителство е нужен социален коректив. Възможностите да реализираме такава роля в един момент се изчерпа, пороците на водената политика направиха невъзможно по-нататъшното ни оставане. Това решение също не бе взето лесно, но беше осъществено без всякакви условности и шикалкавения. Успешно превключихме на опозиционна вълна и твърдя, че постигнахме определени успехи и обществено признание за това свое политическо поведение. Това ни дава увереност, че стремежът ни да бъдем лява алтернатива е не само политически защитим, но и експертно подплатен. В кампанията си защитаваме автентични леви виждания и политики – за борба с експлоатацията, бедността и неравенството, радикална промяна на политиката на доходите и данъчната политика, включително премахване на плоския данък, засилване на социалната насоченост на здравеопазването в противовес на търговската, мерки за подпомагане на младежта, семейството, майчинството, студентите, засилване на ролята на държавата в развитието на икономиката, укрепване на държавността, националната сигурност и личната сигурност на гражданите. Стремим се да върнем не само политическия дебат в държавата на обществото, а в рамките на този национален дебат – дебата в лявото пространство и лявата политка. Противници сме на монопола въобще и на политическия монопол в частност. Затова не само се наричаме, но и действаме като алтернатива.

- Партията ви много често е асоциирана с руско влияние в българската политика, но там се събраха много играчи. На какво разчитате на предстоящите парламентарни избори?

- АБВ няма достатъчно политическа история и международен опит, за да може да претендира да бъде любимец на Русия или проводник на нейната политика. Не казвам това в стремеж да се дистанцирам първосигнално от всякакви намеци за близост с Русия. Напротив, АБВ добре усеща чувствата и нагласите на българското общество, включително по отношение на Русия, добре познава общата история и отчита културната и духовна близост между двата народа, разбира интересите на страната, които изискват взаимно уважение, добросъседство и сътрудничество. Ние не оспорваме възприетата стратегическа линия на държавата, но сме на мнение, че в нейните рамки можем не само да отстояваме специфични национални интереси, но и да допринесем активно за поставяне на ново начало в отношенията на ЕС и НАТО с Русия, което би било от всеобща полза. И това е не само наше право, но и задължение и отговорност, ако искаме да сме реални, а не само формални членове на двата съюза. Тази наша прагматичност и трезва преценка на интереса и възможностите на държавата е едно от нещата, на които разчитаме на предстоящите избори и ще утвърждаваме в следващия парламент.

- Защо решихте да се коалирате за изборите с „Движение 21“ на Татяна Дончева?

- Лявата идея, лявата принадлежност и лявата политика не може да бъде монопол на една партия. "Движение 21" на Татяна Дончева, както и АБВ, се стремим да утвърждаваме едно по-модерно, по-разбираемо и близко до хората разбиране за същността, целите и задачите на лявата политика, съчетаващо както връщане към класически леви ценност и идеи, така и съобразено с изискванията на хората на труда днес. Политика в противовес на левия „центризъм“, наложен от неолибералната глобална доминация, който не може да роди лява политика и оставя бедните и онеправданите в ръцете на популисти, пишман патриоти и крайно десни националисти. "Движение 21" показа също през годините последователно и устойчиво политическо присъствие и заедно можем само да умножим подкрепата, която всеки един от нас има поотделно.

- Според социолозите е много трудно да се каже дали ще влезете в парламента или ще останете под бариерата. Има ли бъдеще и за АБВ, и за „Движение 21“, ако нямате своя група в следващото Народното събрание?

- Социолозите, за съжаление, отдавна са се превърнали у нас от регистратори към ваятели, да не кажа манипулатори на общественото мнение. Един от най-ниските резултати, давани ни в момента, е от един социолог, който прогнозираше победа на президентските избори на кандидата на ГЕРБ преди самото му име да бъде оповестено. Други откровено работят в полза на една или друга партийна централа. Не искам да ги поставям всички под един знаменател, не подценявам и ролята им, но не се и фиксирам в тях. По-важни за мен са срещите с хората по страната, мнението на признати познавачи на политическите процеси, на опитни специалисти, на обикновени мъдри хора, ако щете. Личната ми социология са пълните зали и стиснатите ръце на хората по страната, тяхната добронамереност, особено на фона на негативизма към всичко политическо. Затова и знам, че ще се представим достойно на 26 март. Но голямата битка, сизифовското усилие за възраждането на България започва след това.

- В момента има много упреци – и от ляво, и от дясно, към служебното правителство, а и към президента Румен Радев в липса на адекватна държавна реакция на намесата на Турция на българските избори. Вие какво мислите?

- В момента има наченки на осъзнавне на цялата сериозност на ситуацията и плахи опити за адекватна реакция, която беше непозната допреди седмици. Привикването на турския посланик във Външно министерство беше немислимо при Даниел Митов, но и сега разговорът в министерството можеше да не се концентрира върху българо-турските отношения, а върху конкретното му незаконно, недопустимо и неприемливо поведение и да бъде подплатено с протестна нота. Вместо това министър Найденов прави обтекаеми изявления в типичен стил „Митов“ – да не се допускало отделни изявления да повлияят на отношенията. Ами не допускайте! Защо допускате? Президентът Радев прави добра стъпка с това, че започва разговори с няколко държави по повод провокативните изявления и действия на официална Анкара. Би могъл да изиска също задействане на европейската солидарност на базата на консолидирана българска позиция, съгласувана с основните политически сили. Инициирането на специални разговори със съседите на Балканите по темата, която касае не само България, но много други държави би било също много полезно. Проблемът има силен рисков потенциал и АБВ е готова да съдейства по всякакъв начин за намирането на най-подходящите решения. За нас е наложително да се сезират прокуратурата и ДАНС, да проверят многобройните данни за външно вмешателство и подкрепа за ДОСТ и ако те се потвърдят, регистрацията на ДОСТ да бъде отнета.

- Как ще коментирате изявлението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Задава ли то нова посока в предизборната кампания?

- Изявлението на Доган излъчва вътрешна убеденост, премислена позиция, развитие на предишни тези. Аз имам своите подозрения, че то се появява в този момент и с определена ПР цел, насочена към създаване на един по-приемлив, патриотичен образ на ДПС, което да им отвори повече възможности за следизборно взаимодействие. Независимо от мотивите и целите на деня обаче посланието ми се струва логически обосновано, то повдига много важни въпроси, за които редица български политици си заравят главата в пясъка. Дано бъдат провокирани да заемат по-активна позиция, защото проблемът е много сериозен. Трябва обединение на максимален брой политически сили, ако искаме да пресечем изначало безпардонните опити за влияние на Турция върху нашите вътрешни работи.

- Вие сте завършили финанси в Токио, как мислите, трябва ли България да кандидатства за чакалнята на еврозоната?

- Да, това е необходимо, като правя уговорката, че това не означава, че от утре влизаме в еврозоната. Напротив, това остава средносрочна перспектива. Първата стъпка обаче важна, за да можем от една страна да приемем съпътстващата влизането в чакалнята пътна карта от икономически и финансови реформи, които са наложителни и, от друга страна, за да можем да участваме активно в дебата за бъдещият формат на ЕС и еврозоната - нещо, което ни касае много пряко, а не да бъдем безгласна буква както досега. Моментът е много удобен, особено с оглед предстоящото ни председателство на ЕС мисля, че ще успеем да намерим международна подкрепа за една такава инициатива.

- С кои политически сили сте готови за следизборно сътрудничество?

- По-лесно ми е да кажа с кои не бихме се коалирали. С ГЕРБ, с популисти-шарлатани. За другото – когато му дойде времето и най-вече когато видим платформите и приоритетите им. Ако успеем да се обединим около ценности и принципи, добре, но за нас има важни политики, от които не бихме отстъпили, както и идеен облик, който няма да компрометираме със самоцелно участие във властта. Така, че нищо не е предпоставено. Добавената стойност за обществото от смислено-критична парламентарна опозиция също не е малка.

- От какво не бихте отстъпили?

- От това, на което са ме учили родителите ми. От изконните леви ценности, най-вече солидарността. От визията си за бъдещето, което заслужават децата и сънародниците ми.

- Колко депутати очаквате да вкарате в парламента?

- Достатъчно, за да бъдем забележими и незаобиколими.

Избори 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

6

Ben Peterson

24.06 2017 в 20:52

Здравейте,
Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес ([email protected])

12094

5

дони

27.03 2017 в 13:33

Не знам какво, къде и как си завършил, но къде се научи на такъв див популизъм?

16008

1

Nik68

23.03 2017 в 09:05

Първо прескочете минимума от 4%, тогава коментирайте с кого ще се коалирате. Ако не влезете ще сте си самодостатаъчни за инвънпарламентарна опозиция. Младо момче - трябва да му се обясняват елементарни казуси.