"ХипиЛандия": Оставете селфитата и телефоните, живейте на живо

Gorgon City, Netsky, GusGus, Black Sun Empire и много др. ще взривят София на 1 и 2 юли

Калоян Константинов 28 юни 2016 в 17:00 5439 2

Netsky ще бъде сред най-известните гости на фестивала.

Остават броени дни до началото на най-разбиващото електро и дръм енд бейс събитие за годината, а усещам, че и занапред - "ХипиЛандия".

На 1 и 2 юли в парка до Терминал 2 на софийското летище ще излязат някои от най-големите имена на световната музикална сцена, сред които Gorgon City, Netsky, GusGus, Enei, Hvob (в първия ден) и Black Sun Empire, DAX J, Birben, Riddimbox и специалния лайв проект на COOH и фолклорна група Авигея (на втория ден).

Първоначално организаторите бяха обявили, че фестът ще е само един ден, но поради добрите (и недотам) повратности на съдбата и авиолиниите, а и не малък глад за летни партита, го удължиха с един ден. Ако се представим добре като публика, догодина може и да са три дни, кой знае.

Купонът започва в 21:00 часа и ще се разпростре на 2 сцени, продължавайки буквално цяло нощ, докато петлите не започнат да пригласят.

Билетите са на привършване, като цената на двудневния е 40 лв., а за един от двата дни - 32 лв. Може да ги намерите направо тук или на някое от тези места: бензиностанции OMV, книжарници "Booktrading", магазини "Пикадили", магазини “На Тъмно”, Билетен център на НДК, Билетна каса на зала “Арена Армеец” и др.

Повече за фестивала и какво да очакваме може да прочетете в интервюто ни с организаторите от "EventEase" по-долу:

Как се зароди идеята за „ХипиЛандия“?

Идеята да организираме музикален фестивал живее от доста години в нас, но сега събрахме сили да я реализираме и представим на хората. Желанието ни е хората на „ХипиЛандия“ да бъдат толерантни и отворена за нови групи, артисти, диджеи и различни музикални стилове. Да се забавляват без нужда от вип билети и селфи снимки, а да имат нужда да откриват новата музика на живо в компанията на своите приятели, а не пред телефона си, гледайки видеа от Амстердам, Берлин или Ибиза.

Защо избрахте това име, хипитата не слушаха ли друг тип музика, или модерните хипита слушат електро?

Фестивалът няма за цел и не иска да се категоризира по тип музика, тип хора, да определя кой е модерен и кой не. Желанието ни е хората на фестивала да са позитивни, отворени към нови преживявания и заедно с музиката, която харесват, да създадат един фестивален дух, който да ги зареди на свой ред с позитивна енергия и любов.

През 60-те музиката и изпълнителите са били едни, сега вече живеем в 2016. Няма да възраждаме или да правим трибют на хипитата, а вдъхновени от това течение и култура от 60-те ще се опитаме да създадем "ХипиЛандия", която да зарежда чрез музиката и случките през тези две нощи младите в България с любов и позитивна енергия. Смятаме, че селекцията на музиката на феста носи този дух - от GusGus през суровото техно на Dax J, през Black Sun Empire до хитовете на Gorgon City и Netsky.

В този ред на мисли, защо не джаз, пънк или шлагери?

Ако сте достатъчно освободени от музикални предразсъдъци и не робувате на стиловите категории и ограничения, то може да откриете експлозивността на пънка в музиката на Black Sun Empire и в дръм сета, който ще ни представят Sava & Drum Boy, като последният e барабанист на групите Allien Industry и Brothers in Blood.

Netsky ще представи доста повлиян от джаза и музиката на 70-те дръм енд бейс сет, а последният му сингъл е колаборация с диско фънкарите Chromeo. TNT e трибют към легендата Prince и парчето му - "I Wanna Be Your Lover", което е вечна класика от 1979.

Доста фънк ще чуем и от Uncle Billy. Живеем в 2016, време, в което музиката все повече бяга от стиловите рамки, а се стреми единствено да зареди позитивно максимален брой хора, които да я сложат в личната си листа от качествена парчета. Това е основната цел и на "ХипиЛандия".

Удължихте фестивала от един на два дни, как се решихте на тази стъпка и да очакваме ли трети ден?

Фестивалът бе замислен за двудневен още от самото начало. За съжаление, в процеса на работата единият от желаните от нас основни артисти за 1 юли се отказа в последния момент от предложението ни, а пък имахме договори с всички артисти за 2 юли и решихме да действаме тази година само в една нощ. Но съдбата ни предложи нов обрат: друг музикант - при подписан договор и платен хонорар - получи предложение от Южна Америка за 2 юли и с лека ръка екипът му реши да отмени участието му на "ХипиЛандия".

За късмет, намерихме самолетни полети, с които въпросният артист да успее да участва на 1 юли в София и на 2 юли да е в Пуерто Рико. Сега имаме свободата да представим и много талантливи български артисти като Стефан Панев, Иван Шопов и Авигевя, Бирбен, L 33 и да дадем повече време за музиката на всеки един от артистите на фестивала, а и да поканим още няколко международни имена, с което да предложим истински парти маратон в 2 последователни вечери на открито.

Преценихме да не променяме цената на пълния фестивален билет и да остане на стойност от 40 лв. Надяваме се и разчитаме повече хора да ни гласуват доверие и изберат "ХипиЛандия".

Звукът от излитащите и кацащите самолети няма ли да пречи на музиката, или ще се слеят?

От няколко години има европейски норми за ограничение на шума на самолетните двигатели, които всички авиокомпании спазват. Нивото им е толкова ниско, че спокойно хората живеят до летищата или под коридорите за кацане и излитане както в София, така и във всички европейски градове. От друга страна, ние ще предложим качествена озвучителна система и самолетите ще са естествен декор към фестивалната атмосфера, без да смущават нивото на музиката.

Винаги съм се чудел, знаете ли прогнозата за времето каква ще е, когато избирате дати за концерти на открито, или зареждате с няколко хиляди дъждобрани?

Събитията на открито са най-трудните за реализация. Не е толкова важно дали ще вали, или не, а да има добър екип, с който да осъществиш фестивала. Реално дъждът не е проблем, стига безопасността на хората, артистите и техниката да е подсигурена и съобразена с метеорологичните условия.

Да, ако вали, може би няма да се получи за някои най-якия купон, но пък за други може това да се окаже съставката, която ще им помогне да се отпуснат и забавляват истински. На база опита ни, шансовете да вали дъжд и да ни попречи за реализиране на идеите и плановете ни, са огромни, но пък това не ни спира да вложим всичко от себе си и предложим качествено фестивално забавление.

Ще има ли пространство за палатки, отдих, хипарстване?

Хипарстване е състояние на духа и зависи от всеки един от нас как се чувства в момента, дали е готов да се освободи от ежедневието и да се забавлява свободно, без суета и предразсъдъци каква е музиката, кое парче е влязло или не в селекцията на любимия му артист.

Ще се погрижим всеки един посетител, стъпвайки на фестивала, да може да се отпусне и забавлява по най-позитивния начин. За съжаление палатки няма да има, защото паркът на летището е гранична зона. Отделно в парка няма достатъчно естествена сянка, а спането в палатка през деня на слънце е доста изтощително в началото на юли. Входът на фестивала, от друга страна, е до до самата спирка на метрото при Терминал 2, което предлага евтина и бърза връзка за всеки посетител до неговото перфектно лично място за отдих между двете вечери, ако, разбира се, има нужда от почивка.

Коя звезда/звезди се надявате да поканите в бъдеще при успех на първото издание на фестивала?

Не се надяваме и стремим към звезди, а към селекция от артисти, които хората искат да чуят, но успоредно с това да им предложим нови и талантливи имена от международната и българска сцена.

Какво е мотото на „ХипиЛандия“ и екипа му?

Мотото ни е да успеем да реализираме "ХипиЛандия" максимално близко до идеята, която имаме, въпреки трудностите, които срещаме и ще срещаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови