Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Говорим за България на 3 морета, а забравяме Българията на 6 континента

В чужбина трябва да има 2000 секции. Ако няма секции извън посолства и консулства, това ще откаже хиляди граждани да гласуват, казва Мануела Малеева

Десислава Христова 25 април 2016 в 11:20 6704 11

Мануела Малеева е един от най-добрите български тенисисти с активна позиция в обществения живот в България. Живее в Швейцария, но никога не се е откъсвала от случващото се в страната. Представлява и Инициативния комитет “Гласувай без граници” защитаващ позицията ДА по отношение на електронното гласуване.

Разговаряме с нея за случващото се с промените в Изборния кодекс от миналата седмица, с които Народното събрание гласува против създаването на Многомандатен избирателен район чужбина, за задължителното гласуване, против гласуване на референдуми 2 в 1 и ограничи създаването на секции извън дипломатическите и консулски представителства.


Какво означават тези поправки за гласоподавателите в чужбина?

Това, което се случи предходната седмица е връщане години назад. Това е “опраскване” на Изборния кодекс и отказ от българите в чужбина и тотално незачитане на техния глас. Посегна се на тяхната активност, на тяхната връзка с родината. Защото това, че не живеем в България, не означава, че не ни интересува какво се случва, че не допринасяме чрез средства, проекти и инициативи или чрез културни институции и групи извън страната. Постоянно говорим за изгубената България на три морета, но забравяме за България на 6 континента.

Защо МИР чужбина е важна стъпка за избирателните права на гражданите в чужбина?

С тази поправка българските политици ни казаха, че не съществуваме. Защото по идеята за МИР чужбина - т.е. българите в чужбина да могат да гласуват с преференции и да имат излъчени депутати в Народното събрание, както примерно е във Франция, се работи от години. Работим стотици граждани по това да можем да имаме свое представителство. Самият министър-председател Бойко Борисов на среща миналия юни в Берн пред българите в Швейцария посочи именно МИР чужбина като следваща стъпка към включване на гражданите извън страната в политическия живот. Сега не само няма да има МИР чужбина, не само гласуването стана задължително, а стана и невъзможно. Погазиха се демократични права и ценности в рамките на два дни.

Какво ще се промени ако не е възможно да има избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства?

Ако няма секции извън посолства и консулства, това ще откаже хиляди граждани да гласуват. По данни на различни експерти, за да може да се покрие общността на българите в чужбина трябва да има 2000 секции. На последните парламентарни избори имаше около 400. Това е все едно да има по 1 секция само в 28те областни града в страната. Тези промени обслужват единствено статуквото. Ясно е, че статуквото губи истинска подкрепа и затова променя правилата на играта.
Политиката на системно и систематично отчуждаване на българите, живеещи в чужбина достигна своя връх тази седмица, когато крехката българска демокрация и малките стъпки за самоорганизиране на българите в чужбина бяха погребани без шанс за дискусия, без обсъждане, без всякаква прозрачност.

А какво мислите за задължителното гласуване в контекста на всички останали промени?

Задължително гласуване без секции и с постъпки да се провали електронното и с наказанието по отписване от списъците след две негласувания е несериозно. От една страна сме задължени, от друга няма как да гласуваме. От трета форсирането на електронното гласуване е абсолютно недалновиден ход.

Вие сте представляващ на Инициативния комитет “Гласувай без граници” - не е ли добър ход бързото въвеждане на електронното гласуване, както предлага Цветан Цветанов?

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е за въвеждане на електронното гласуване, но не без обмисляне, тестове и надеждна система, която да гарантира реалното му функциониране. Подобно необмислено действие цели да обрече на провал електронното гласуване, което бе подкрепено от близо 2 милиона граждани. За мен това е още един инструмент за бранене на статуквото. Подобно безотговорно отношение към електронното гласуване рискува още по-категорично да изолира гражданите от политическия процес. А за българите в чужбина това би било катастрофално. Подмяната на вече договорените процедури и тестове за електронното гласуване са единствено популистки ходове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12029

11

Димитър Хаджиев

06.05 2016 в 15:36

Значи по логиката на Малеева, Платена мрежа би трябвало да гласуват в Щатите, щото те работят за интересите на Америка в България.
Не разбирам как гласуването се оказа изведнъж най-силно свърващия елемент на българите-емигранти с Родината. Евлогий и Христо Георгиеви за МИР Външни българи ли са гласували или как? Джон Атанасов в коя секция е гласувал?

7506

6

На колене ще ни молят да гласуваме дето сме в чужбина.
Както е тръгнало, скоро в БГто няма да останат българи.

12205

5

BGBGBG

25.04 2016 в 13:17

Професор: Хубаво те са емигранти, ами ПОЛОВИНАТА млади хора, до 30 годишна възраст, които имат намерението/ще емигрирират скоро или вече са го направили, и те ли нямат право да гласуват ? Ми всички 40-50 годишни хора, които съжаляват, че навремето не са емигрирали, а са останали тук и те ли нямат право да гласуват ? Защото аз не виждам разлика между емигрантите в момента, половината млади хора, с намерение да емигрират в най-скоро време и по-възрастните хора, които са се прецакали да останат тук. Всички сме българи, прогонени от управниците ни, затова не разделяй българите в чужбина, и българите в българия, които много скоро ще заминат за чужбина !

12205

3

BGBGBG

25.04 2016 в 12:35

sawall: Много ясно, че съм против тая забрана, но просто съм абсолютно сигурен, че това няма как да бъде въведено, прекалено голямо е общественото недоволство. И точно по тоя начин прокарват мръсния номер с референдума през юли. Помнете ми думата след 2 дена ще излезе МЕСИЯТА и ще каже "АЗ отменяма тоя изборен кодекс, хората ще могат да си гласуват в чужбина" и пак ще стане любимеца на народа, а това че е прокарал обслужващ олигархията закон, който абсолютно недемократичен, всички ще го забравят бързичко..

12182

2

sawall

25.04 2016 в 12:09

БГБГБГ: Референдум през юли наистина си е мръсен номер, но ако мислиш, че отнемането на правото на около 2 милиона български граждани да гласуват без огромни пречки си е дребна работа... Значи си част от проблема.
 
X

Да помогнем на украинските деца!