Д-р Караджов за допинг скандала: Всичко е политическо. Русия отвръща на удара

Специалистът по наркотиците смята, че няма смисъл от забрана на допинга, защото контролът е невъзможен

OFFNews 14 септември 2016 в 19:11 13038 6

Вчера група хакери проникнаха в базите данни на Световната антидопингова агенция и направиха публични документите, които уличават елитни американски спортисти, че са използвали допинг с разрешение на агенцията. 

По повода OFFNews се свърза с българския биохимик, преподавател в НБУ и специалист по наркотиците - Юлиян Караджов, за да коментира допинг скандала.

На какъв принцип е съставен списъкът със забранените допингови препарати? 

Може да се каже, че няма общ принцип, който определя дали едно вещество трябва да влезе в списъка.

Има неща, които има смисъл да са там, и такива, които не се знае защо са там. Като списъците с наркотиците, в които има вещества, които нямат място в него. В списъка има много издънки.

Например, руският мелдоний (с който уличиха Шарапова) никой не знае дали е допинг, или не. Има някакви руски публикации, но не е проверено от други учени от други страни, така че нещата малко висят във въздуха.

А има ли препарати, които трябва да са в допинговия списък, но ги няма в него?

Въпросът е трябва ли да има въобще такъв списък.

Имаше навремето един химик, който правеше "custom made doping". Искаш олимпийски медал и той ти прави допинг, който го няма в допинговия списък. Нещо като дизайнерските дроги. Правиш малка промяна във формулата и получаваш нещо, което ти върши същата работа, но е различно вещество и не фигурира в списъка. И понеже е неизвестно, никой не го хваща. Машината взема веществото и проверява дали не е някое от списъка. Не се казва "взели сте допинг", а "взели сте вещество от списъка на забранените препарати". Този човек бе помогнал на няколко души да станат златни медалисти.

Означава ли това, че не може да има пълен контрол?

Никакъв контрол не може да има. Още в Древна Гърция е имало допинг. Искаш да бъдеш велик спортист - плащаш си. И това не е само за спортистите, това важи ако ще и да си миньор.

Има ли смисъл тогава в опитите да се ограничи приема на допинг?

Абсолютно никакъв смисъл няма. От друга страна вероятно много спортисти ще тръгнат да се убиват с допинг, защото стимулът е огромен. И рисковете са огромни.

Какви са рисковете за здравето на спортистите ?

При всеки допинг са различни. Например, при стандартните анаболни стероиди нещата са много добре описани. Българските спортистки, които имат гласове на мъже, приличат на мъже и т.н., всичко това си беше заради анаболните стероиди.

Измислиха оня трик с хоресимита, който може да прикрива допинга. Веществото е диуретик, който помага бързо да се изчисти допинга. И сега е в списъка със забранените препарати. Ето, форесимитът не е допинг, но понеже се използва за прикриването му, е в списъка.

Ще направи ли разкриването на тайните документи на WADA "по-честен" спорта?

Скандалът е чисто политически. Решиха да накажат руснаците и те, естествено, се заеха и пуснаха в публичното пространство изтеклите документи. Просто отвръщат на удара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

5

Просто и ясно:

The International Tennis Federation said the Williams sisters had been given permission to use the drugs for therapeutic use.

И много ясно, че не са единствените. Който не е тренирал не знае на какви травми са подложени спортистите.
За ползването на различни лекарства има установен регламент и правила. Който не ги спазва -явно има причини да не го прави.

А това, че руснаците са публикували здравните фаилове на Уилиамс е разбира се престъпление.

20374

3

Стринка Минка

14.09 2016 в 23:18

Още един експерт с теории 'за маса'. Браво!