Затварят пътища в Бургаско при намаляване на видимостта

OFFNews - Бургас 05 януари 2017 в 17:46 3512 0

Тежки метеорологични условия за тази нощ и утре предвиждат прогнозите на НИМХ за югоизточна България. Очаква се валежите първоначално да са от дъжд, а с понижаване на температурите настилките да се заледят, след което дъждът ще премине в сняг. Пътищата ще се обработват преди да са замръзнали, казва инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Агенция „Пътна инфраструктура“.

На територията на Бургас има над 1000 км. републиканска пътна мрежа и сами разбирате, че е невъзможно изведнъж тези 1000 км. да бъдат обработени изцяло“, уточнява Златев и призовава шофьорите да бъдат внимателни и да карат с разумна скорост.

Около 10 – 15 м/сек. се очаква да е скоростта на вятъра, с пориви до 20 м/сек., казва още той, базирайки се на прогнозата на НИМХ.

„Имало е случаи на интензивни снеговалежи, но снегонатрупването е без сериозни ветрове, е било преодолявано, пътищата са били почиствани, без да се налага затварянето им. Това, което е притеснителното, че очакваме и силни ветрове. Тоест, когато се намали видимостта и се прецени, че движението по този път представлява риск, ще бъдат предприемани действия по затварянето“, уточни Златев.

Рисковите участъци отново са на АМ „Тракия“ и на път 1 – 6, между Айтос и Карнобат. Три роторни снегорина ще са на разположение в бургаската част на автомагистралата, четири ще пробиват, ако се наложи, пътищата от републиканската мрежа, като с приоритет са тези с по-висок клас.

В община Бургас също имат готовност да затворят пътища и участъци, ако се наложи, но само ако се почиства с техника през това време. 25 машини в Бургас и 17 в съставните селища имат готовност за очаквания обилен снежовалеж, но ще бъде акитвизирана и допълнителна техника при нужда, земеделските кооперации също могат да помогнат при тежки условия.

Всички пациенти на хемодиализа от областта са извозени и или са настанени в УМБАЛ – Бургас, или са отседнали в областния център.

В Айтос, където преди седмица бяха блокирани стотици българи, са в готовност да настаняват бедстващи хора при нужда. Създени са условия в детска градина "Здравец" и База 2 на СУ "Христо Ботев", тъй като се намират най-близо до главния път София-Бургас.

Очакваното лошо време ще повлияе и на ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден. В Бургас той ще проведе от брега на морето, а не както е традицията в морския град – от Моста. В Средец изцяло отмениха ритуала. Другите общини ще спазят традицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови