Социалистка замесена в поругаването на антикомунистически паметник

OFFNews - Бургас 03 май 2017 в 18:00 7967 6

На видеото се вижда как Сейкова разговаря с двамата души

Активистка на БСП и бивш директор на гимназия се оказа замесена в случая с паметника на жертвите на комунистическия режим в Бургас, който осъмна с лика на Георги Димитров.

След като от СДС-Бургас разпространиха клип, на който се вижда деянието, извършено около 5 ч. сутринта на 1 май, единият от участниците беше разпознат.

Жената, която се оглежда, докато другите двама рисуват с шаблон и спрей лика на Димитров, е Малина Сейкова, бивш директор на Вечерната гимназия, член на БСП и майка на партиен функционер. Обяснението й за случая е повече от любопитно. Разказва, че съвсем случайно е попаднала там, отивайки при майка си:

Срещу мен вървяха тези момчета, в тъмното, след това се обърнаха и тръгнаха след мен. И после, аз като се обърнах, видях, че те отиват към паметника. И се спрях да видя дали няма да дойде някой, но никой нямаше и си тръгнах. Случайно минавах. Абсолютно непознати за мен хора. И да ги видя утре на улицата, пак няма да ги разпозная, защото беше тъмно. Даже се бях стреснала, защото не ги знам какви са“, разказва Малина Сейкова.

Въпреки че са й „непознати“ и се е „стреснала“, на клипа се вижда, че тя разговаря с тях. На въпроса ни за какво са си говорили Сейкова казва, че не помни. Категорично отрича да е участвала в подобен вандалски акт.

От БСП в Бургас се въздържат от някакви мерки, категорични са, че другарски съд няма да има. Общинският председател Николай Тишев подчерта, че случката е неприятна и паметник, независимо на кого, трябва да се пази. Но добави:

Друго ми направи впечатление – изключително бързата реакция, която, в случая приветствам, на Община Бургас, която на следващия ден предприе действия за почистването на паметника. Искам да спомена, че в други подобни случаи не сме забелязвали такава скоростна реакция, като например относно Пантеона или Паметника на съветската армия. Със седмици са стояли така изцапани или надраскани без да има реакция на Община Бургас“, коментира Тишев.

Костадин Марков от СДС подчерта, че е редно поне да е имало извинение в конкретния случай.

Четох и изключително странен коментар на сина й, който мисля, че е действащ заместник – председател на местната организация, който е нарекъл действието „добра идея“ или „хитра идея“, нещо подобно. Което говори за уникален цинизъм и обвързва, общо взето, деянието с местното ръководство на БСП. За мен е много важно ръководството на БСП, местното, да не е знаело за този случай. Защото ми изглежда много организирано. Виждате – подготвени шаблони, те действаха като нинджи, за секунди, буквално, го изографисаха другаря Димитров на паметника. Много стройна организация, страхувам се, че повече хора са знаели“, коментира Марков.

От Районната прокуратура обявиха днес, че се самосезират и ще преценят дали да образуват досъдебно производство по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

8

bls

04.05 2017 в 08:54

решението продължава: "Защитата на политическото изразяване е с НАЙ-ВИСОКА степен поради това, че е една от най-важните ОСНОВИ на демократичното общество и едно от главните условия на неговия напредък. Обстоятелството, че чл. 10 ЕКПЧ защитава свободното изразяване на мнения, изисква на свой ред да бъде поставено НЕДВУСМИСЛЕНО ударение върху защитата на конкретните средства, чрез които се изразява мнението, защото всяко ограничение на средствата би ограничило и свободата да се получава и разпространява информация и идеи." с оглед написаното очаквам да си коригирате статията и да си ревете някъде на спокойствие - това е изразяване на политически възгледи с художествени средства и е защитено НЕДВУСМИСЛЕНО от ЕКПЧ и е ОСНОВА на демократичното общество. Другото е лицемерие.

12021

7

bls

04.05 2017 в 08:53

самият СЪД се произнесе в близкото минало (2014 г.) по случая с оцветения паметник пред централата на бсп преди време. Произнесе се, че подобно деяние /идентично с това, което сега наричате вандализъм/ се нарича "изразяване на политически възгледи с художествени средства" и по-конкретно да ви напомня мотивите:
"По делото НЕСЪМНЕНО се установява, че проявата по оцветяване и надписване на паметника на ул. "Позитано" №20 представлява изразяване на политически възгледи с художествени средства. Поради това съдът приема, че проявата представлява право на изразяване на мнение, защитено от чл. 10 ЕКПЧ и чл. 39 Конституцията на Република България, което според практиката на ЕСПЧ включва и възможността то да е изразено с художествени средства и артистичен изказ, "който дава възможност за участие в обществения обмен на културни, политически или социални идеи от всякакъв вид", както е посочено в решението "Мюлер и др. срещу Швейцария".

13780

3

Перко

03.05 2017 в 20:14

Примитивизъм! Паметниците са за да се помни нещо - за едни добро, за други лошо. Те са история, а на нея трябва да се гледа като на съвкупност от събития и факти случили се някога.