Невиждано наводнение в Казанлък, кризисен щаб спасява Търново (галерия)

OFFNews 26 май 2016 в 08:12 10620 2

Невиждано от десетилетия наводнение заля Казанлък и региона. Има откъснати села и мостове. Отнесена е част от ВиК мрежата и канализацията. Най-големи са проблемите в с. Енина, Долно Изворово, гр. Крън и Казанлък, предаде агенция БГНЕС.

Опасност има и за Велико Търново. Нивото на река Янтра започна да се покачва снощи заради проливните дъждове и до сутринта се повиши с повече от 3 метра - до 5.70 метра при критично ниво 6.50. Реката е заляла улици в селата Шемшево и Леденик, общественият транспорт е пренасочен. Предупредени са жителите на кв. „Асенов” във Велико Търново, където залети улици и сгради няма.

Кметът на Търново Даниел Панов свика общинския кризисен щаб.

Състоянието на реката се следи от общински служители, полицаи и служители на противопожарната дирекция. Постоянно се обхождат шестте точки, отредени за измервания. Непрекъснато се следи нивото на Янтра и в Габрово, откъдето приижда водната маса.

В Казанлък цяла нощ камиони превозваха строителни отпадъци, с които се строи дига на р. Стара река, която снощи придойде и отнесе брега си и част от път. Няколко багера също са на мястото на бедствието. Те разпределят докараните строителни отпадъци.

Кметът Галина Стоянова ръководи спасителните операции.

Спрени са електричеството, водата и газоподаването в квартал Дерелика. Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. В момента не вали, но в планината в района на Бузлуджа и Шипка вали пороен дъжд, който се стича по коритото на Стара река.

Има откъснати села, паднали мостове в Казанлък и региона.

Пътят между село Енина и град Крън е прекъснат в района на дърводелната, а половината село е разделено на две, заради скъсани мостове над малката вада, която сега е придошла река.

Проблеми има и в село Долно Изворово, където реката е придошла около 1 часа през нощта. Местни хора извадиха тежка техника и успяха да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста.

В Казанлък Стара река е е подкопала брега в района на Художествената гимназия и е излязла от коритото си, отнасяйки пътя покрай близките къщи. На мястото е струпана строителна техника, която извозва строителни материали, с които се издига насипна дига, за да се спре разливът.

Към този момент няма данни за наличие на бедстващи хора, но хората от голяма част от къщите в село Енина и проблемните райони на Казанлък днес най-вероятно няма да могат да отидат до работните си места, тъй като са прекъснати пътищата им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови