Над 200 души търсят изчезналия велосипедист. Борисов прати хеликоптер

OFFNews 31 октомври 2016 в 14:11 7312 2

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал с издирването на изчезналия под връх Ботев Мирослав Късовски. Кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал с министър-председателя с молба за съдействие. Веднага е сформиран щаб, в действията са включени и служители на българската армия, съобщи "Дарик".

В търсенето участват над 200 души, съобщи кметът на Калофер за радиото. В подбалканския град са пристигнали два големи камиона, два автобуса и джипове, за да превозят участниците в издирването и необходимата техника. В акцията са включени планински спасители и много доброволци, част от които роднини и близки на Мирослав.

Очаква се и хеликоптер на 24-та авиобаза да облети в пространството в района.

Пети ден няма и следа от изчезналия 34-годишен мъж, който в сряда тръгна от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед.

Вчера към 18.00 ч. температурата на старопланинския първенец е била минус 8 градуса и в района е имало много гъсти мъгли, което принуди спасителите да прекратят за известно време търсенето. 

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. в сряда на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

В акцията участват планински спасители от отрядите в Карлово, Калофер, Троян, Ловеч, Пловдив и София, съобщиха от Планинска спасителна служба. Три следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци - роднини и приятели на Мирослав.

Опитни планинари коментират, че в подобна ситуация шансовете за оцеляване са нищожни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови