МВР събира глобите за нарушения на пътя в Европа

Юлиан Христов 13 декември 2011 в 13:19 6217 0

Български гражданин, нарушил правилата на пътя и заснет от пътна камера в европейска страна, ще плаща глобата си у нас. Това ще бъде възможно след окончателното приемане догодина на споразумение за трансграничното изпълнение на наказания за пътни нарушения.

Споразумението ще важи за държавите, които са част от Залцбургския форум - България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Австрия, съобщиха от МВР.

Предложението е дискутирано днес от вътрешните министри на осемте държави.

Според него размерът на глобата ще бъде този, който е определен за конкретното нарушение в съответната държава. Това означава, че български шофьор, превишил ограничение в скоростта в Австрия и заснет с камера, няма да се отърве от наказанието и ще плати санкцията у нас. В този случай обаче парите ще отидат в българската хазна. Същото важи и за чужденците – те ще плащат български глоби в своята държава.

У нас има сериозен проблем със събирането на глобите за нарушения, заснети от пътните камери. За да бъде ефективна събираемостта им, от Пътна полиция искат давностният срок за плащане да бъде увеличен от 2 на 5 или 10 години. В момента процедурата е изпращане на писмо с обратна разписка по пощата до нарушителя. В писмото е посочен размерът на глобата, която нарушителят дължи. Ако шофьорът не плати санкцията си, като крайна мярка се прилага посещението на пътен полицай до дома му, който трябва да връчи електронния фиш. Като последна мярка, който КАТ може да приложи, е дадената възможност електронният фиш може да се превърне във влязло в сила наказателно постановление и глобата да се събере с данъците. 

Връзката между НАП и КАТ обаче все още не е осъществена навсякъде в страната, от което печелят единствено нарушителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови