Историческа сграда в Търново се срути

OFFNews 14 февруари 2016 в 11:10 8158 6

сграда

Снимка Нова телевизия

Останките от сриналия се паметник на културата

Историческа сграда - метохът на Преображенския манастир във Велико Търново се срути. Емблематичната сграда е рухнала около 22 часа в събота. Отломки от градежа са се пръснали по платното на живописната улица „Опълченска” в старинната част на болярския град, която извежда на главния път Свиленград-Русе.
Участъкът бе затворен за движение, а автомобилния трафик се пренасочва към Южния пътен възел и през тунелите към село Самоводене.
С разпореждане на кмета на Велико Търново Даниел Панов днес сутринта на място на инцидента са изпратени екипи и техника, които да разчистят руините.
Това е поредната знакова вековна сграда във Велико Търново , която рухна тази година. В началото на януари се събори прочутата къща на Кокона Анастасия на ул „Никола Пиколо”, която бе най-старата постройка в старопрестолния град . Преди броени дни пък се срути известната Баварска къща в парк „Никола Габровски”.
Над 38 000 лева бяха инвестирани през 2006 г в ремонта и реконструкцията на метоха на Преображенския манастир в т. нар. Самоводска чаршия на Велико Търново.
Възстановителните работи по възрожденската сграда бяха осъществени в рамките на програма за сътрудничество между общините Велико Търново и Байон, Франция. При ремонта бяха използвани предимно стари строителни материали, които да съхранят автентичността на метоха. Обновената и възстановена сграда бе част от архитектурно-етнографския комплекс “Самоводска чаршия” . Тя е градена през 1889 г.
Сградата е обявена за архитектурен паметник на културата с писмо на Националния институт за паметниците на културата от 1985 г. Преди извършването на фасадната реставрация на метоха голяма част от мазилките, декоративните елементи и корнизите са били разрушени поради недобрата поддръжка и атмосферните влияния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews