Двама загинали в завод "Арсенал" след пожар в цех

OFFNews 25 април 2016 в 11:20 5991 1

Двама души загинаха след инцидент във военния завод "Арсенал". Сигналът за инцидент във военния завод в Казанлък е подаден тази сутрин на спешния телефон 112 около 10.30 ч. Инцидентът е възникнал в Завод 3 на оръжейницата.

Няколко души са тежко пострадали, съобщи БНТ. Във военния завод са влезли екипи на Пожарна, полиция и линейка, уточниха от пресцентъра на ОД на МВР-Стара Загора.

След взрива е възникнал пожар. За момента се работи по версията производствена авария.

Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин около 10,30 часа на територията на „Арсенал“- Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.
При възникналото запалване са загинали двама мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването, потвърдиха от завода.

Бившият зам.-директор на завод „Арсенал” 53-годишният инж. Върбан Пешков е единият от загиналите при инцидента тази сутрин, каза областният управител на Стара Загора Георги Ранов на излизане от завода. Другият мъж е монтьорът Румен Райчев, на 41 години, несемеен. Няма трети пострадал в инцидента, е категоричен областния управител Георги Ранов.

Подпалил се е барут в в склад №60 на Завод 3. Там се е извършвал ремонт на машина. Изскочила искра и възпламенила барута в склада, добави Ибушев. Останалите работници са успели да напуснат помещението.

В цеха се произвежда нитроцелулоза. Според източници на kazanlak.com, инцидентът не е при производствена авария или внедряване на нова операция, което не се прави от специалисти с тази квалификация.

Директорът и монтьорът са ремонтирали машина в склад №60 на цех 120, в близост до силно взривоопасни вещества. Не е имало други, освен тях в помещението.

Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед.

Към момента няма конкретни данни за причините, предизвикали нещастието. Своевременно са напуснали сградата останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения.

Екип на РИОСВ - Стара Загора е мястото на инцидента. Осигурена е и апаратура за оценка качеството на атмосферния въздух. Водите, използвани за неутрализиране на аварията са локализирани в лабиринтен утаител на площадката и се отвеждат в безотточно езеро утаител, което не позволява замърсяване на повърхностни и подземни води.

Към момента не може да се предостави повече информация, компетентните органи извършват разследване, уточняват от управата на фирмата.

Държавата осъществява този контрол чрез служба Контрол на общоопасните средства (КОС) на МВР, така че този въпрос би следвало да бъде насочен натам. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос, свързан с инцидента в завод „Арсенал”.

Има проверки по отношение на заводите, които са държавна собственост. По отношение на заводите частна собственост такива проверки се осъществяват регулярно, но от служба КОС, допълни той.

Лукарски каза още, че тази производствена авария, която се е случила, нямала нищо общо с клаузите по приватизационния договор.

През февруари 2015 г . 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в град Мъглиж.
На 11 и 12 септември 2012 г., имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката не бяха оповестени публично.
При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.
Завод "Арсенал" е 100% частна собственост. В него работят над 6 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

25.04 2016 в 16:59

Въпросите ми са следните:

-Какво ше пишем че е имало в изгорелия склад?
-Закъде ше изнесем това което сме писали че е изгоряло?


Изпитвам силни подозрения, че покрай тея "гръмнали" складове за боеприпаси се въртят едни от най-гнусните престъпни схеми.