Дневникът на спасителната операция в Кипилово

ОFFNews 27 май 2016 в 22:20 12397 0

Снимка БНТ

Входът на пещерата с преливащата през него подземна река. Снимката е от 26.05.

"Пещерно спасяване" публикува дневника, в който се отбелязват всички действия, които към този момент са извършени в спасителната акция в пещерата Големия (Белия) извор край котелското село Кипилово.

В сряда 47-годишният водолаз Красимир Марков, 47-годишен баща на 3 дъщери, изчезна при опит да премине третия по дължина сифон в България, дълъг 125 метра.

Ето дневникът на спасителите:

25 май 2016 г.

17:30 Подаден е сигнал към телефон 112 (по думи на един от групата от трима водолази), след като гмурналия се е закъснял с половин час от посоченото контролно време. По това време водата в сифона все още не се е покачвала. След като се връща на мястото на инцидента установява, че водата в сифона започва да се покачва.

19:20 Подаден е сигнал за инцидент до ръководителя на Пещерно спасяване (ПС) от оперативен дежурен на Единната спсителна система (ЕСС).

От 19:30 до 20:00 се получава информация за инцидента и от други части на ЕСС.

От 20:00 до 20:30 са уведомени, С. Кюркчиев – ръководител на Южен регион на Пещерно спасяване, К. Петков – ръководител на аварийно-спасителната група от Плевен, който е и водолаз, изледовател на сифона, Т. Даалиев и Н. Дончев част от ръководството на Пещерно спасяване.

От 20:30 до 23:00 Установено е мястото на инцидента. Събрана е информация за метеорологичната обстановка в района на инцидента. Направена е организация за започване на спасителна акция на следващия ден (при положение, че обстановката и времето позволяват това). Направен е опит за връзка с ръководителя на Западен регион. Информирана е и група пещерни леководолази от Пловдив.

26 май 2016 г.

09:00 Направена е връзка с ръководителя на западен регион на Пещерно спасяване – К. Колевски. Предупреден за инцидента е и ръководителя на аварийно спасителната група от Дряново – В. Станев

10:45 К. Колевски и Р. Лазаров от Търговище пристигат на мястото на инцидента и правят опит за стигане до входа на пещерата. Спрени са от полиция, която не позволява достъп към момента до входа. По това време към мястото на инцидента пътуват, К. Петков и М. Димитров пещерни леководолази и членове на ПС от Плевен, В. Пелтеков и Т. Даалиев ръководители на ПС и Е. Енчев член на ПС.

Близо до мястото на инцидента присъстват представители на МВР, група от леководолази и приятели на пострадалия, кмета на с. Кипилово, двамата леководолази, които са придружавали и помагали на пострадалия за гмуркането.

12:00 К. Колевски и Р. Лазаров стигат до пещерата и установяват, че сухите части на пещерата са наводнени и от входа излиза вода с дебит между 2 и 3 куб. метра в секунда.

Въщат се на площада в селото и събират по-подробна информация за инцидента от присъстващите (леководолазите, които са били с пострадалия, полицаите, кмета, и приятелите на пострадалия).

14:00 Всички представители на ПС са пристигнали на мястото на инцидента. Има пълна информация за пещерата и сифона включително и карти на пещерата.

В началото си пещерата има суха 20 метрова галерия, която преминава в сифон дълъг 125 м. В най-ниската точка на сифона (-8 м при сухо време), намираща се на около 10 м от началото му има стеснение, трудно за преминаване, след което сифона отново разширява и завършва със стръмна възходяща галерия, по която е невъзможно изкачването без специализирана екипировка. По средата на сифона има малко въздушно кубе.

До този момент е установено следното:

Двама от леководолазите без пострадалия са правили опит за преминаване на сифона преди около два месеца, като са достигнали до стеснението намиращо се на 10 м от началото на сифона и са прекратили влизането си. В последствие са се свързали с пострадалия и са направили организация за проникване на 25 май, когато се случва и инцидента.

Пострадалият е влязъл с две бутилки: 10 л и 3 л без да опъва пилотно въже, което е задължително при проникване в пещерни сифони.

Олоко 18 часа на 25 май нивото на водата се е покачило до входа на пещерата.

Около 20 часа на 25 май водата вече е преливала през входа на пещерата.

По време на пресрочване на контролното време от пострадалия, сифона е бил бистър и причината за забавянето не е била покачването на нивото на водата.

15:00 ПС организира среща в кметството с всички присъстващи на мястото на инцидена за изготвяне на последващ план за спасителна операция.

15:30 Има потвърждение на екип от пещерни леководолази от Пловдив, че ще предприемат гмуркане за издирване на пострадалия при първия удобен момент, позволяващ безопасно влизане в сифона.

Направена е организация за следене на нивито на водата и информиране на спасителните екипи.

От полицията и кметството има потвърждение за пълно съдействие от тяхна страна при провеждането на акцията.

17:00 Екипите на ПС тръгват от мястото на инцидента и предприемат последваща организация по предстоящата спасителна акция.

Около 20:00 часа Т. Тодоров от Варна се обажда на Е. Енчев, че гупа от Варна има намерение да пусне робот с камери в сифона и ако е възможно да се заснеме какво се случва вътре. Пита дали е възможно представител на ПС да присъства на място по време на пускането на робота.

След проведени телефонни разговори между Е. Енчев, К. Петков и Н. Томов пещерен леководолаз от екипа, който ще предприеме действията по издирване и евентуално изваждане на пострадалия е обяснено на Т. Тодоров, че такива действия могат и да усложнят последващата акция и че ако правят такъв опит е изцяло на тяхна отговорност.

Карта на пещерата Големия извор край село Кипилово

27 май 2016 г.

10:00 Георги, брат на постадалия се обажда на Е. Енчев, за да разбере дали действително започва спасителна акция, както е разбрал от медиите. Е. Енчев му казва, че все още не е започнала такава поради неблагоприятната метереологична обстановка и че ще бъде уведомен веднага, когато се предприемат действия.

12:15 Е. Енчев се обажда на кмета на с. Кипилово за да получи информация за нивото на водата. Обстановката е следната: от около 23 часа е започнал интензивен валеж, който е спрял около 7 часа сутринта. По-късно ще ходи група до входа, за да види състоянието на сифона и ще предостави актуална информация.

13:50 Кмета на с. Кипилово се обажда на Е. Енчев и казва, че състоянието на сифона е същото като предходния ден, а именно: от пещерата излиза голямо количество вода и не е възможно предприемането на спасителни действия.

13:50 – 14:00 Всички ръководителни на екипи, които ще се включат в спасителната акция са уведомени за актуалното състояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!