ДАНС залови германски бойци-терористи на "Капитан Андреево"

OFFNews 20 април 2017 в 16:03 8981 3

Петима германски граждани, сред които непълнолетен, задържа ДАНС на ГКПП „Капитан Андреево”. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул, заподозрени са като съпричастни към терористична организация, съобщиха от Държавната агенция по национална сигурност. 

В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи, уточняват от ДАНС. 

Според събраните данни четири от задържаните лица са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетното лице е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност. Предприети са незабавни действия по задържане на четирите пълнолетни лица за срок от 24 часа. Непълнолетният германски гражданин е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия. 

Със заповед на председателя на ДАНС на четири от лицата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България”. Мерките са изпълнени от компетентните органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

3

Лопе де Вега

21.04 2017 в 14:34

"Двама бандити заловиха полицаи в Русе"!? Оригинално заглавие от същите часове! Абе Блъсков, който казва "аз ми се струва", още дава акъл тук и там.

Поздрав!

13214

2

XR4

20.04 2017 в 20:25

Тоя просташки стил го наложиха от "24часа" още преди повече от 20год."Благороден елен уби ловец"(пак от там)!Как ти звучи?
ПП.За да не стане грешка-ловеца е убил елена,просто "светилото" на журналистиката не знае български език.