Бежанци се удавили в Дунав, дете е загинало

OFFNews 13 септември 2016 в 07:33 4004 0

Снимка бТВ

Двама бежанци – мъж и дете, са се удавили в река Дунав между селата Арчар и Добри дол. Други четирима се издирват.

Инцидентът е станал в края на миналата седмица, съобщи бТВ. 

Каналджиите са изоставили обърнатата лодка и хората във водата, четирима успели да доплуват до остров Добрина. Там ги открива катер на Гранична полиция. Оцелелите разказали, че с тях имало още хора. Шестима души са потънали във водите на Дунав, твърдят спасените мигранти, информира Нова тв. 

Хора от брега са чули викове и при придвижването си до острова открили двама мъже и две жени.В 23,30 ч е подаден сигнал чрез 112, а около час по-късно полицията е била на мястото, разказа шефът на местната полиция Димитър Джамбазов. Бежанците говорели само арабски, затова обяснявали с жестове. Те били от Ирак и нямали никакви документи за самоличност. Показали, че има потънали в реката, като посочили с жестове и нисък ръст - т.е. деца. Целия следващ ден с катери на Гранична полиция, включително един от Румъния, реката е претърсвана, но без резултат.

На 11 септември на 23 км надолу по течението е открито тялото на дете, намерено е и тяло на мъж. В понеделник е ангажиран и водолазен екип за издирване на други тела.

Работим по причиняване на смърт по непредпазливост, обясни Джамбазов. Имало информация за присъствието на български гражданин, но самоличността на каналджиите не е установена. Лодката е била метална и без номера и най-вероятно хората в нея не са били правилно разпределени, затова при отблъскването й от брега е поела вода, обясни полицейският шеф. В този участък на Дунав няма техническо наблюдение на реката, охраната се осъществява от патрули, каза още Джамбазов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови