Български журналист ранен в Сирия, пострадали са и негови колеги (обновена)

OFFNews 01 март 2016 в 14:40 5109 5

Латакия

Снимка РИА "Новости"

Журналистите са разглеждали разрушенията в Латакия

Група руски и чуждестранни журналисти, сред които има и българи, били подложени на бомбардировки в провинция Латакия, в северната част на Сирия, предаде ТАСС. 

Сред пострадалите е българският журналист Борис Анзов, който е потвърдил факта пред в."24 часа".

Анзов, който работи в "Медия Мост България", в момента е в група с международни журналисти, недалеч от граничния град Кенсаб. Той е ранен в ръката от мина, която паднала на 100 метра от него. Ръката е цялата в кръв. Заедно с него са пострадали още 3-ма журналисти.

Терористите ги обстрелвали с минохвъргачки от  възвишение, докато вземали интервю от местните. Общо 8 снаряда били изстреляни по групата. Руски воиници с БТР им оказали помощ след обстрела.

 Инцидентът е станал в следобедните часове, недалеч от граничния град Кенсаб по време на пресобиколка в населените места, в които вече е подписано споразумението за прекратяване на огъня и в които мирните жители вече се завръщат.

Били са изстреляни общо осем снаряда. Ранени са няколко души. Всички те са чужденци, според предварителните данни, граждани на Китай, Канада и България.

"Стрелбата по новинарите е дошла от към турската граница и по-специално населеният пункт Дама в провинция Идлиб", каза в изявление официалният представител на руското военно министрество Игор Коношенков.

Според сирийската армия обстрелът е дело на групировката "Джебхат-ан-Нусра".

Миналата събота жертви на такава атака едва не станаха журналисти от руската "РЕН-ТВ". Примирието в Сирия започна да действа от 27 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови