Застрахователите с достъп до досиетата на шофьорите в КАТ

OFFNews 30 декември 2016 в 16:05 7377 6

Застрахователните компании вече ще имат онлайн достъп в реално време до информацията на КАТ за шофьорите.

Това предвижда Наредба за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и за застраховането и отчитането на задължителните застраховки, одобрена днес от министрите на вътрешните работи и на транспорта.

При сключване на "Гражданска отговорност" шофьорите ще предоставят само регистрационния си номер и номера на талона. С въвеждането на тези данни застрахователите ще получават достъп до всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона: номер на рамата, кубатура, мощност, собственици.

Освен това с наредбата се създава и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

По този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Обменът на данни в реално време и съответно сключването на полици по описания начин трябва да започне от началото на август 2017 г.

Наредбата предвижда още всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН. По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици. С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и по застраховка „Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови