Всеки да може да си демонтира радиаторите предлага омбудсманът

OFFNews 29 август 2016 в 12:35 8344 0

Промяна в 7 закона предлага омбудсманът Мая Манолова на Народното събрание.

Първата промяна е насочена към Гражданско-процесуалния кодекс и е срещу произвола на частните съдебни изпълнители и проблемите с монополните дружества и банките към хората. 413 жалби от хора срещу частните съдебни изпълнители са постъпили към омбудсмана.

„Има много продадени имоти на безценица и съсипани човешки съдби и семейства, много отчаяни хора - жалбите срещу Частните съдебни изпълнители нарастват“, поясни Манолова.

Сред оплакалите се е и кметът на Стара Загора, който й се е обадил лично, за да каже, че сметките на Общината са запорирани при внесено пълно обезпечение.

Омбудсманът отчита и самоволни действия на монополните дружества, които начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения. Именно заради това Манолова ще настоява длъжникът да може да обжалва оценките на недвижимите имоти, както и защита на гражданите срещу редица институции, които начисляват огромни юрисконултски възнаграждения.

Втората промяна е насочена към Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове омбудмсанът предлага намаляване на таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане.

Трета промяна се предлага в Семейния кодекс. Манолова ще настоява и за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност. „По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването“, добави още Мая Манолова.

Омбудсманът предлага също да бъде променен и Законът за енергетиката – като четвърта точка в дневния си ред. По отношение на него ще се иска промяна в договорите на потребителите с фирмите за дялово разпределение – а именно отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител, отпадане забраната за демонтаж на радиатори, както и справедливо заплащане на такса „сградна инсталация“.

Петите промени са в Закона за доброволчеството. А на шесто място са промени, които касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

И не на последно място, седмият закон, който Манолова предлага да бъде ревизиран, е Законът за кредитирането на студенти и докторанти – там се предлага лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо да отпаднат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови