"Видахим": Атакуват ни с анонимни сигнали с цел тормоз

OFFNews 25 юли 2016 в 13:00 8345 2

В последните седмици заводът "Видахим" е "атакуван" от редица анонимни сигнали, които имат за цел стрес, демотивация, психическо натоварване и тормоз, уронване на име, страх и разединение на целия екип, а може би и нещо друго. 

Това се посочва в писмо на изпълнителния директор на предприятието Цветомир Лещарски, разпратено до медиите. То е в отговор на твърденията на вицепремиера Томислав Дончев, че ДАНС проверява завода, според когото "голяма част от имуществото в момента се изнася, реже, което съставлява риск не само за резерва, но и за всички останали кредитори да си събират задълженията". 

В отговор от предприятието заявяват, че "не се режат и изнасят никакви активи, още повече такива, възбранени от кредитора". Директорът на завода потвърждава, че ДАНС са правили проверка, но тя била по анонимен сигнал, но все пак имало човек, който заявил, че не е пращал подобен сигнал. 

"В случая сме отново ощетени, защото при доказване на истината, на практика няма срещу кого да имаме претенции за клевета и лъжа", се посочва в писмото на Лещарски. В него се казва още, че управата на завода не се занимава с политика, но когато в парламента е приет закон, с който е отнето "правото" на предприятието да работи, нито един депутат не е попитал как заводът ще си плаща задълженията. 

Реалните задължения, с които е наследен заводът били 93 млн. лв., като само 4 млн. от тях били за неизплатени заплати. Приватизираното предприятие е изплатило вече 17 млн. лв. след споразумение с правителството. "Подчертаваме, че преди законовата дискриминация на срещу завода, наред с изплащането на старите задължения, "Видахим" АД винаги е бил изряден голям данъкоплатец и най-голям работодател в Северозападна България, което може да се провери с конкретни цифри. Неведнъж сме били повод за гордост сред местните народни представители и институции", се посочва още в писмото. 

Директорът на дружеството заявява, че повдигането на въпроса за отношенията му с Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси" (ДРВВЗ) има за цел да отклони завода от дейността му, така че "Видахим" да тръгне по път, "през който е минавал". 

"Не бихме искали да мислим и за други причини и интереси. Това е част от тенденцията и "модата" името на дружеството да е синоним на скандал и публично оклеветяване", се посочва още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

2

БирникЪ

25.07 2016 в 14:25

4. Защо въпросният Христозов е бил на такива ръководни длъжности при условие, че няма право на достъп до класифицирана информация предвид факта, че е осъждан за валутни измами ?
5. Защитаван ли е преди години от депутатът Миков във връзка с източване на държавния резерв, съхраняван във Видахим ?
6.Защо дълги години се изкупуваше електроенергията на това дружество на завишени цени и каква е връзката с заеманите постове от Христозов с протекциите на депутата Миков ?
....

14847

1

БирникЪ

25.07 2016 в 14:22

Няколко въпроса за това дружество:
1. Защо е регистрирано в служба Големи данъкоплатци и осигурители София, след като към датата на регистрация не е отговаряло на критериите за ГДО ?
2. Какви са връзките между Видахим, Георги Христозов като негов бивш шеф и бивш шеф на Марица Изток 2 и на БЕХ от една страна, и депутата Миков от друга ?
3. Какви са били връзките на Видахим и неговото ръководство с политическите партии /НДСВ и БСП/ които доведоха да поправка в Закона за ДДС, известна като поправката "Видахим", която облагодетелстваше дружеството и му спести милиони левове ? Как така на едно нищо и никакво дружество изведнъж му се разсрочиха с правителствено решение задълженията ?.....